Op 12 augustus zong de positieve energie rond in de huiskamer van Quiet Community Tilburg. Niet verwonderlijk: dankzij een fenomenale sponsoractie van de Kiwanis Club Tilburg werd die maandagmiddag voor maar liefst 88 Quiet-kids de drempel van het nieuwe schooljaar een stuk lager.

Kinderen die in armoede opgroeien, dat zou in een welvarend land als het onze niet moeten mogen. En toch is het in Nederland aan de orde van de dag. De gevolgen zijn ingrijpend. Vooral op school kan een kind gebukt gaan onder armoede; vroeg of laat komt het besef dat jij iets niet kunt of mag wat voor andere kinderen heel gewoon is. Op de middelbare school is er al helemaal geen ontkomen aan. Veel scholen hebben hun lesprogramma zo georganiseerd dat aanschaf van allerlei dure apparatuur zo ongeveer verplicht is. O, er zijn heus wel potjes waaruit ouders een bijdrage in de kosten kunnen krijgen – denk aan het vele goede werk van Stichting Leergeld – maar die hebben nu eenmaal een bodem, of de weg ernaartoe is soms lastig te vinden voor mensen met armoedestress.

‘Gewoon’ meedoen

Hoe meer organisaties zich over dit probleem buigen des te beter. En dus hebben Kiwanis Club Tilburg en Quiet Community de handen ineengeslagen om de drempel nog verder te verlagen. De maatschappelijk betrokken club stelde maar liefst 20.000 euro ter beschikking, om ervoor te zorgen dat kinderen tijdens hun middelbareschooltijd ‘gewoon’ kunnen meedoen. Daarnaast zette een aantal Kiwanis hun netwerk in om tegen scherpe prijzen zoveel mogelijk artikelen in te kopen. Zo mochten maar liefst 88 winnaars van de loting onder Quiet-members óf een smartphone óf een laptop óf een Chromebook of een fiets voor hun kind ‘bestellen’.

Ongeloof

De uitdeelactie vergde een gedegen voorbereiding, die memorabele momenten opleverde. Soms werd het mailtje met het heuglijke nieuws voor spam aangezien: “Wij hebben nog nooit iets gewonnen… zoiets gelóóf je toch niet?” Een enkeling kwam goed weg. Bij het nabellen naar de mensen die niet reageerden op de uitnodiging om de ‘prijs’ te komen ophalen, bleek dat zij een e-mailadreswijziging niet had doorgegeven. En dan krijg je te horen dat je nog diezelfde middag met je kind bij Quiet verwacht wordt. “Dus… dus… hoor ik het goed dat wij een laptop krijgen!?” Gevolgd door een oorverdovende kreet van haar tienerdochter op de achtergrond: “Yeah… yeah!”

Persoonlijk contact

Nou zijn de Kiwanis zijn niet van het ‘zomaar over de schutting gooien’ van geld of goederen. Integendeel, ze willen graag persoonlijk contact met de Quiet-members, om zich nog beter te kunnen inleven in de belevingswereld van mensen die het niet breed hebben. En dus waren Marc Willems en Jos Friijters van de Kiwanis Club die maandagmiddag aanwezig om de hulpmiddelen uit te reiken. De overhandiging van de 12 fietsen, 22 smartphones, 25 Chromebooks en 29 laptops leverde ontroerende momenten op. En vooral veel blijheid. Die straalt niet alleen van bovenstaande groepsfoto af, maar ook van de gemailde bedankjes. Zo schreef Tonnie onder de veelzeggende aanhef Lieve allemaal: ‘Vandaag mocht mijn dochter haar laptop ophalen. Wat een ontzettend mooie donatie, dit had ik nooit zelf kunnen kopen voor haar. Een mooie start van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs. We hebben de heren persoonlijk bedankt (zie foto), we zijn er enorm blij mee!’

   

Ook van de reactie van Minke worden we collectief warm: ‘Lieve, lieve, lieve mensen, door alle drukte vanmiddag heb ik niet de kans gehad jullie te bedanken voor de fiets die mijn dochter Diana en ik in ontvangst hebben mogen nemen. Dus bij dezen: heel erg bedankt, we zijn er heel erg blij mee!!!! Heel fijn dat jullie er zijn om ons en anderen toch deze kans te geven.’

Die rake woorden spelen we graag door aan de Kiwanisclub Tilburg, in de wetenschap dat onze samenwerking 88 kids een lekkere start van het schooljaar gaat bezorgen.