In Stadsnieuws van woensdag 22 augustus een artikel over een initiatief waarbij Quiet-members een belangrijke inbreng hebben.

Quiet Tilburg doet niet alleen aan armoedeverzachting, ook het empowerment van de members is een belangrijke pijler van de community. Samen met bovenbuurman De Krachtcentrale 013 ontwikkelden vier Quiet-ervaringsdeskundigen een bijzondere training voor alleenstaande moeders.

Empowerment, dat is toch jargon voor ‘mensen in hun kracht laten komen’? “Láten komen, dat zeg je goed”, lacht Frans Brinkman, trainer/coach bij De Krachtcentrale 013. “Je hoort maar al te vaak: mensen in hun kracht zétten. Dat klinkt alsof degene om wie het gaat passief kan blijven. Zo van: alles zit tegen, ik kom tot niks, fiksen jullie het even. Empowerment kan alleen maar tot stand komen als iemand juist de regie weer in eigen hand wil nemen, niet in de problemen wil blijven hangen. Haar sterke kanten wil ontdekken en benutten en gemotiveerd is om stapjes en stappen te zetten. Anders werkt het niet.” 

Stug doorzetten

Aan die motivatie bij de Quiet-members Cathy van de Wouw, Naima Niya en Stefanie van der Waals geen gebrek. Alledrie zijn zij bekend met de praktische en mentale uitdagingen in het leven van een alleenstaande moeder, en hebben ze door stug doorzetten hun mogelijkheden weten te verruimen. Ze willen nu graag hun ervaringen inzetten om andere alleenstaande moeders met jonge kinderen verder te helpen. Stefanie: “Als alleenstaande moeder is het vaak een strijd om het hoofd boven water te houden. Je cijfert jezelf weg, dat is een typisch moederding. En oké, als je in de bijstand zit zijn je mogelijkheden beperkt. Maar als je niet aan jezelf toekomt, dan kan dat een negatieve factor worden, ook voor je kinderen. Het doel van de training? Dat je je niet alleen maar moeder bent, maar je ook als persóón gaat ontwikkelen. Vandaar ook de naam: Nu Ik!”

Succesformule

Wat zal de training zoal behelzen? Frans Brinkman: “We beginnen met de vraag: waar word ik blij van? En dan is het een kwestie van patronen doorbreken en toewerken naar het moment dat je je realiseert: ‘potverdorie, ik kan wél dingen voor elkaar krijgen, dat had ik nooit gedacht’. Om dat te kunnen moet je eerst orde scheppen in je leven, tijd voor jezelf organiseren. Simpele dingen, maar het gaat zóveel makkelijker als je in een stimulerende omgeving zit. De succesformule is: ervaringen delen, motivatie uit anderen halen, je netwerk uitbreiden en samenwerken om doelen te bereiken. ”

Tijdens zes dinsdagochtenden in oktober-november zullen genoemde Quiet-vrijwilligers hun eigen leermomenten en aanpak delen met de deelnemers. Datzelfde geldt voor zelfredzaamheidscoach Ivan, ook vertrouwd met het jezelf aan de haren omhoog trekken. Brinkman: “Hij is heel goed thuis in de mogelijkheden om als alleenstaande moeder gebruik te maken van de beschikbare regelingen. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om toe te komen aan jezelf.”

Bij de foto: Frans Brinkman, Naima Niya en Cathy van de Wouw, Ivan Otten en Stefanie van der Waals ontwikkelden samen een training voor alleenstaande moeders.

Meedoen aan Nu Ik!

Ben jij een alleenstaande moeder met kleine kinderen en een krap budget? En wil je toewerken naar een betere situatie, met meer ruimte voor jezelf? Dan ben je op woensdag 29 augustus van harte welkom bij een voorlichtingsbijeenkomst in de locatie van De Krachtcentrale 013 en Quiet Tilburg aan de Boomstraat 131. Van 09.30 tot 11.30 uur krijg je dan uitleg over de training. Enkele dagen later kun je dan beslissen of je in aanmerking wilt komen. Daarna volgen in september kennismakingsgesprekken. De (gratis!) training zelf zal plaatsvinden op zes dinsdagen in oktober en november, steeds van 09.30-12.30 uur. 

Je kunt je aanmelden voor de voorlichtingsochtend van 29 augustus door te mailen naar Naima Niya, naima@quiet.nl.