Weer een sponsoractie waar ons hart sneller van gaat kloppen: de voetbalclinic voor Quiet-kids die Solmaz Academy op woensdagmiddag 22 mei verzorgde. Initiatiefnemer Imdat Solmaz en zijn team van trainers gaven twee uur lang vol overgave inhoud aan de lokale solidariteit met mensen in armoedesituaties.

De fans van DESK en Willem II zullen zich Imdat Solmaz zeker herinneren als de begaafde technicus die de bal aan een touwtje leek te hebben. De oud-prof draagt na beëindiging van zijn voetbalcarrière zijn kennis en vaardigheden over aan getalenteerde jonge spelers. Maatschappelijke betrokkenheid is daarbij voor hem een vanzelfsprekendheid. “Elk kind dat opgroeit in armoede is er een te veel. Vanuit die gedachte werken we met z’n allen graag mee aan de verzachting. Wat is er leuker dan kinderen onbezorgd te zien genieten?”

Verschil maken
De middag begon wel met een tegenvallertje: van de negentien opgegeven kids konden er zes niet op het appel verschijnen. Imdat: “Dat kan gebeuren, je moet daar niet meteen een oordeel over hebben. Kijk, ik doe dit vanuit mijn hart, en dat geldt voor iedereen… de vrijwilligers, de trainers, de sponsors. Al was het er maar ééntje die we op deze manier blij kunnen maken, dan is het voor mij al geslaagd. Als je op deze manier een beetje verschil mag maken voor die kids, dat is toch geweldig leuk om te doen?” Navraag leerde overigens dat de kinderen die er niet waren niet zómaar verstek lieten gaan: blessures, schoolverplichtingen en zelfs een ziekenhuisopname stonden een middag voetbalplezier in de weg.

Voetbalhumor
Want dat was het: onbezorgd voetbalplezier voor de Messi’s, Ronaldo’s en de Jongkies in spe. Zij waren in goede handen bij Imdat en zijn team van trainers, die hun vrije middag opofferden voor het goede doel. Kosten noch moeite waren gespaard om het de voetballertjes naar de zin te maken. Niet alleen was het stralend weer, ook lag er voor alle kids bij aankomst een eigen shirt klaar. Vervolgens werden ze verrast door de aanwezigheid van Kingo, die namens de stichting Willem II Betrokken de feestvreugde meteen verhoogde. Onder diens toeziend oog werden de trainingsgroepen samengesteld, waarna het tijd was voor een pittige circuittraining. Daarin kregen de kinderen – vaak op humoristische wijze – tal van tips en tricks aangereikt om de tegenstander in de luren te leggen.

Spontane steun
Als kers op de taart was er na afloop voor iedere deelnemer een lunchpakket en twéé goodiebags, met daarin tal van leuke hebbedingetjes van de diverse sponsors die Imdat enthousiast had weten te maken. “Het is fijn dat mensen en bedrijven spontaan meedoen als je een balletje opgooit. Zo zorgde Robey voor de gratis shirts, terwijl mijn oud-teamgenoot Arjan Kastelijns de lunchpakketten voor zijn rekening nam. BD Lease doneerde popcorn en een snoepzakken, en voor de goodiebags kon ik een beroep doen op Willem II Betrokken, de KNVB – met stickers en posters van de Oranjemannen en -vrouwen – en Bosch, dat pennen, muismatten en kompassen ter beschikking stelde. Mooi toch?”

 
Foto bovenaan: De Quiet-kids gingen samen met de talenten en trainers van de Solmaz Academy op de foto.
Links: Willem II-mascotte Kingo was ter plekke om de aftrap te verrichten.
Rechts: De trainers Jan Muller, Imdat Solmaz, Dirk Wassenaar, Peter de Baar en Guus Verhagen staken veel energie in het welslagen van de clinic.

Herhaling
Al die gebaren zorgden ervoor dat kinderen én ouders blij en tevreden huiswaarts keerden. En daar blijft het niet bij. Om te beginnen leverde Imdat enkele dagen later spontaan shirts en goodiebags af voor de kids die zich tijdig en met een goede reden hadden afgemeld. “Waarom niet? Die kinderen kunnen er toch niets aan doen dat er iets tussenkwam?” Bij Quiet hebben we sterk het idee dat Imdat ook dit balletje gaat hooghouden, want terugkijkend op de samenwerking met Quiet Community zegt hij beslist: “Topmiddag, zeker voor herhaling vatbaar!”