Jarig zijn is voor kinderen uit een gezin in een armoedesituatie niet makkelijk. Waar anderen feestjes organiseren, is er bij hen vaak geen geld om vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen. Marjolein Janssen van Cuizien biedt members van Quiet regelmatig een kinderfeestje aan, in de vorm van een kookworkshop. 

“Kinderfeestjes zijn duur. En helemaal vandaag de dag, als je ziet wat ze allemaal verzinnen. Helaas kan niet iedereen dat betalen. Er zijn gezinnen die de eindjes aan elkaar moeten knopen. Een kind kan daar niets aan doen, maar merkt dat wel degelijk, als hij of zij jarig is. Daar schrok ik van”, vertelt Marjolein, freelance kok aan huis en cateraar van Cuizien. Reden voor Marjolein om in de lente en in de herfst een kookworkshop aan te bieden, speciaal voor een kinderfeestje. Marjolein: “Ik regel dan alles voor ze. Alle ingrediënten, potten en pannen. Ze kunnen kiezen tussen tapas of een high tea. Maar onlangs vonden ze het moeilijk kiezen. Toen hebben we besloten gewoon een mix te maken van beiden.”

 

Gelukkig gezichten,
daar doe ik het voor.

Enthousiasme overbrengen
Marjolein beleeft hele gezellige middagen bij de feestjes. “Waar ik het voor doe, zijn de gelukkige gezichten als ze trots zijn op wat ze zelf gekookt of bereid hebben. Niet alleen bij kinderfeestjes, maar ook als ik bij mensen thuis of op locatie workshops geef. Ik ben besmet met het kookvirus als zelfstandig kok, koken en bakken is echt mijn passie. Hoe leuk is het als je dat enthousiasme over kan brengen op anderen?”

Marjolein kwam als ondernemer in contact met Quiet dankzij een artikel in een krant. “Ik zag Tessa van Berkel als projectleider van Quiet staan. Ik ken haar nog van mijn vorige baan in een hotel, dus was gelijk geïnteresseerd. Wat een goed initiatief en ook een kans om met mijn kookworkshops hier een bijdrage aan te kunnen leveren.”

En dat het haar passie is, blijkt wel uit haar carrière. Na een baan in een hotel, ging Marjolein vijf jaar geleden aan de slag voor een landelijke organisatie en organiseerde kookworkshops aan huis. Gaandeweg kreeg ze de smaak te pakken. Volgde opleidingen tot zelfstandig werkend kok en begon naast haar baan in de keuken bij een golfresort, uiteindelijk ook voor zichzelf.

 

Trots op zijn feestje
Een van de kinderen die de kookworkshop mocht geven was de 7-jarige Martijn. Zijn moeder vertelt: “Eerder gingen we altijd ergens naar toe, maar dat redden we financieel niet meer. Toen Quiet dit aanbod had, vonden we het spannend. Hoe zou dit gaan? Ook waren we benieuwd of jongens dit leuk zouden vinden. Maar wat hebben ze genoten, dit was eens iets anders! En vooral, wat heb ik mijn zoon zien genieten. Hij was zo trots, en zag dat zijn vriendjes het gaaf vonden. Dat is voor een moeder heel veel waard! Ja, ik ben echt dankbaar dat Martijn dit feestje kon geven.”

Cuizien is gevestigd aan de Torenstraat 19 in Vught en is bereikbaar op 06 22 27 76 49 en via Facebook.