Op zaterdag 25 mei organiseert Kiwanis Club Tilburg – alweer voor de tiende keer – de Kiwanis Rally. Niet alleen voor de liefhebbers van bijzondere auto’s wordt dit een bijzondere dag. Met de opbrengst van het evenement wordt namelijk de Kiwanis Tiener Kit gelanceerd: een mooi initiatief om kinderen die gebukt gaan onder armoede volwaardig te laten meedoen. In het magazine dat ter gelegenheid van de rally wordt verspreid maken we via onderstaand artikel mensen enthousiast om de kids een zetje te geven.

Kiwanis Club Tilburg en Quiet Community slaan de handen ineen

In 2013 vroeg en kreeg het glossy magazine Quiet 500 veel aandacht voor mensen in armoedesituaties. Twee miljonairs waren geraakt door hun verhalen en legden het draagvlak voor de Quiet Community Tilburg: armoedeverzachting, gekoppeld aan versterking van mensen. Inmiddels mogen ruim 1.400 Tilburgse huishoudens gebruikmaken van deze steun in de rug.

Vanuit de communitygedachte betrekt Quiet Tilburg zoveel mogelijk sponsors en supporters bij de armoedeverzachting in de stad. Het Tilburgse bedrijfsleven haakte spontaan én massaal aan bij het initiatief. Esther Croes van Quiet: “Het is hartverwarmend hoeveel respons we krijgen. We hebben nu zo’n 400 sponsors. Daardoor is ons aanbod heel breed. Een restaurant dat wekelijks een tafeltje extra dekt, een fietsenmaker die gratis reparaties biedt, een theater of sportclub die kaarten weggeeft, een budgetcoach die gratis mensen begeleidt…”

Tot bloei komen

De Quiet-leden, veelal klanten van de Voedselbank, mogen zo’n zes keer per jaar een aanbieding accepteren. “Als je weet dat zij moeten rondkomen van gemiddeld € 60 per week, dan besef je dat we daarmee de armoede niet oplossen, al zijn mensen dolblij met die extra kansen. Minstens net zo belangrijk is het signaal dat ervan uitgaat: wij begrijpen hoe moeilijk het is, en doen graag moeite om jou verder te helpen.”

Quiet zelf biedt haar leden dan ook volop mogelijkheden om mee te doen. De wekelijkse inloopochtend is drukbezocht, en de community biedt laagdrempelige kansen om verborgen of verroeste talenten te (her)ontdekken. Esther Croes: “Veel van het werk bij Quiet wordt door de leden zelf gedaan. Mooi om te zien hoe, bijvoorbeeld, iemand die zich op 12-hoog in haar flatje opsloot als vrijwilliger zo tot bloei komt: verdorie, ik kan dit, ik tel mee.”

Extra kosten

Lokale solidariteit is hard nodig: “Armoede is een hardnekkig probleem. Ook nu de economie aantrekt, zien we dat een grote groep mensen daar niet of nauwelijks van profiteert. Met de gestegen vaste lasten is een baan allang geen garantie meer om uit de armoede te blijven of te komen. Heel veel mensen kunnen financieel geen kant op. En dat werkt door op allerlei vlakken. Denk alleen maar aan de extra kosten om je kinderen op de middelbare school volwaardig te laten meedoen. Verplichte aanschaf hier, tripje daar. Dat is niet haalbaar. Sociaal isolement ligt dan op de loer, en dat doet extra pijn als het om je kinderen gaat. Die zijn je achilleshiel. Als je ziet hoe blij mensen zijn als ze via Quiet een gratis kinderfeestje krijgen aangeboden…”

Topactie

Daarom is Esther razend enthousiast dat de opbrengst van de Kiwanis Rally ten goede komt aan een bijzonder initiatief: de Kiwanis Tiener Kit. “We willen samen de overgang van de basisschool naar de middelbare zo soepel mogelijk laten verlopen. Daarom mogen de ouders van kinderen die die stap zetten eenmalig een aanvraag doen om een vitaal hulpmiddel te bekostigen. Ze kunnen dan kiezen tussen een fiets, een laptop of een smartphone. Dat helpt enorm om te zorgen dat kinderen ook in hun nieuwe omgeving volwaardig kunnen meedoen. Als kind wil je er toch gewoon bijhoren? Topactie van de Kiwanis!”

Beeld: Unsplash/Andrew Neel

Ook een Zetje geven?

Wil jij meehelpen om zoveel mogelijk Quiet-kids in Tilburg beter te laten meedoen? Ga dan naar de site van de Kiwanis Rally Tilburg en geef ze een Zetje! Wil je meer weten over Quiet Tilburg? Neem dan contact op met Esther Croes, esther@quiet.nl.