DEN BOSCH – Quiet Community Den Bosch heeft sinds haar lancering in oktober 2017 ruim 60 sponsoren en supporters weten te mobiliseren. Samen verzachten zij, door regelmatig een gratis dienst te verlenen, stille armoede in ’s-Hertogenbosch. Zoals Nazifa en Nadima Alizadah van Afgaans restaurant Zaher.

Tekst: Wilma van Rooijen

Uit eten gaan is meestal niet weggelegd voor Quiet-members. Zaher verbindt zich aan Quiet door iedere week een tafeltje te reserveren voor members. Op kosten van hen genieten zij van de gastvrijheid en de heerlijke Afghaanse keuken. Aan het roer van dit restaurant staat de tweeling Nazifa en Nadima Alizadah (26). Ze komen uit een echt ondernemersgezin. 20 jaar geleden arriveerden ze in Nederland als vluchtelingen, samen met hun familie. Ze hadden alleen elkaar. ‘Als we elkaar allemaal vasthouden, valt er niemand om’, luidde het prachtige credo van hun vader. En dat bleek waar. Ze studeerden en werkten hard aan een nieuwe toekomst. In acht jaar tijd zijn ze erin geslaagd vier Afghaanse familierestaurants te openen. Het restaurant in Den Bosch heet Zaher. Vertaald betekent dat ‘de verschijning’, in de breedste zin van het woord. De Bossche vestiging bestaat deze maand vijf jaar.

Het commitment van Zaher aan Quiet was er al vanuit de vestiging in Tilburg, Sarban geheten. “Den Bosch doet nu ook mee”, vertelt Nazifa. “We waren geschokt toen we hoorden dat in Nederland veel mensen in een armoedesituatie leven. Met een groot hart voor de maatschappij, willen we graag helpen waar kan. Bijvoorbeeld door onze deelname aan Quiet. Iedereen verdient het om eens een avond zorgeloos te kunnen genieten. Even aan de dagelijkse zorgen ontsnappen. Dat kunnen we voor deze groep mensen nu een beetje waarmaken.”

Huiskamergevoel
Nazifa en Nadima zijn gastvrouwen van het eerste uur. “We willen onze gasten een soort huiskamergevoel geven. Ze moeten zich thuis voelen in een vertrouwde omgeving. Bovendien krijgen wij energie van blijde, tevreden mensen. Een gast van Quiet is voor ons even belangrijk als ieder ander. Onze vader zei altijd: Als je een gast ontvangt, is dat een vriend van God. Dat respect dragen we uit.”

 

Nuchter blijven, met beide benen op de grond en elkaar verder helpen.
Daar geloven wij in.

Gêne
Nazifa en Nadima begrijpen de gêne die Quiet-gasten soms hebben. “Dat nare gevoel proberen we direct weg te nemen. Het is onze taak om hen op hun gemak te stellen. Het is hún avond. Zo dineerde onlangs een gezin met twee kinderen bij ons. Ze genoten van een heerlijk kipgerecht. Natuurlijk mochten ze extra kip bijbestellen. Maar in hun bescheidenheid deden ze dat niet. Ook niet toen ik het vroeg. Ik heb ze toch een extra portie aangeboden. De spanning was weg, en ze hebben genoten.”

De gastvrijheid en het open staan voor anderen kenmerkt de zussen. En ze begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is om fijne mensen om je heen te hebben. Nadima: “Dat is ons ook altijd meegegeven. Nuchter blijven, met beide benen op de grond en elkaar verder helpen. Daar geloven wij in.”

Zaher Afghaans Restaurant          
Orthenstraat 87
5211 SW ’s-Hertogenbosch
Tel. 06-24880631

info@zaher.nl

www.zaher.nl