Een mooi geklede jonge vrouw van mid-dertig loopt dynamisch het Quiet-kantoor aan de Oosterhamriklaan binnen. Een hagelwitte hoofddoek omhult haar expressieve gezicht. Lina Sulaiman is afkomstig uit Irak en voor de oorlog in haar land in 2008 gevlucht. Sinds kort is ze in het bezit van een sportabonnement van Fit for Free, beschikbaar gesteld door Quiet.

Tekst: Arnold de Meijer

Dankzij donaties van de Menzis 4 mijl van Groningen sporten inmiddels 30 members bij drie sportscholen in Groningen, de meesten bij Fit for Free. Ze ontvingen allemaal een sportabonnement voor een half jaar met onbeperkt gebruik van alles wat de clubs te bieden hebben zoals fitness en live groepslessen. Het sluit mooi aan bij ons doel om members naar meer beweging en positiever zelfbeeld te motiveren.

Vlucht

‘Mijn zus is gehandicapt,’ vertelt Lina terwijl ze het theezakje uit haar kopje vist. ‘Als kind is ze op haar hoofd gevallen en heeft daar spierproblemen aan over gehouden. Tijdens onze vlucht, ik was met toen nog mijn man, zijn moeder en zus, mijn broertje en zusje, kwamen we terecht in een tentenkamp voor asielzoekers. De aanwezige doctoren deden wat ze konden. Een Nederlandse dokter vertelde dat zij mijn zus een beter leven konden geven, maar dat wij eerst naar Nederland moesten komen. Dat lukte. Mijn zus wordt inmiddels goed verzorgd in een verpleegtehuis en haar aftakeling is tot stilstand gebracht.

Asielzoekerscentrum

Ook in Nederland kwamen we eerst in een asielzoekerscentrum terecht. Ik wilde zo snel mogelijk de taal leren. Terwijl andere moeders met hun kinderen wandelden en de omgeving gingen ontdekken, liepen mijn kinderen met hun oma mee. Ik zat boven de studieboeken.

Leren door ervaren

Ik leer het beste door dingen te ervaren. Ik deed werkelijk van alles. Ik werkte in de kinderopvang, was kapster, mantelzorger, werkte bij het Stiep. Boven alles ben ik ambitieus. Inmiddels ben ik met de opleiding Zorg en Welzijn begonnen. Ik wil vooral een voorbeeld voor mijn kinderen zijn, hen laten zien hoe belangrijk het is om goede cijfers te halen. Ik wil niet alleen trots op hun zijn, maar zij moeten dat ook op mij kunnen zijn. Ik ben niet alleen hun moeder, maar ook een vriendin. Gelukkig zijn ze alle drie heel open.

Quiet

‘Het leven is zo duur geworden en een hele hoop dingen schieten er bij in. Dankzij Quiet kunnen wij af en toe leuke dingen doen en dat maakt het leven een stuk plezieriger. Ik ging uit eten met de kinderen, kreeg zomerpretpakketten, sinterklaascadeautjes en een massage. En nu drie sportabonnementen voor mij en de kinderen, dit is zo’n mooie kans. Inzet was om af te vallen, maar ik heb me nu als doel gesteld om mee te doen aan de 4 mijl.’

Sport

‘Sport is voor mij ideaal om stress af te reageren. Ik ben erg druk en als ik sport raak ik al die drukte kwijt. Dat voelt fijn. Ik ben dan vrij in mijn hoofd. Als ik dan thuis kom ben ik totaal ontspannen. Ik neem nog een kopje thee en ga dan heerlijk ontspannen slapen.’ Haar lach vult de inloopruimte van Quiet.