“Ik mag altijd graag door de Quote 500 bladeren. Al dat geld spreekt namelijk nogal tot de verbeelding. Lekker naar deftige sleeën van auto’s kijken, me vergapen aan toffe optrekjes van miljoenen, de klappers die gehaaide ondernemers weten te maken. En tussendoor lees je natuurlijk de tips en tricks. Dat je altijd nuchter moet blijven, dat echt niet alle verdiensten in hun zakken verdwijnen. En ook de motiverende woorden zijn echte levenslessen. Zoals ‘succes is een keuze’. Of het geruststellende: ‘van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’. Het pept me altijd weer lekker op.”

Blog door Wilma van Rooijen, Tekstnuance op Langstraat FM

“Maar onlangs kreeg ik een creatieve variant te lezen. De Quiet 500. Een magazine dat niet de rijksten, maar de 500 armste mensen in beeld brengt. En wie denkt dat dat een stuk saaier is om te lezen heeft het mis. Als je nou echt geraakt wilt worden is dit goed leesvoer. De verhalen zijn ontluisterend, soms ontroerend, maar ook ontnuchterend. Wie denkt dat het hem of haar nooit zal kunnen overkomen.

De scheidslijn tussen geluk en pech in het leven is flinterdun. Een verkeerde keuze, de verkeerde personen ontmoeten, ontslag of ziekte. Of, om de actualiteit aan te halen: de toeslagaffaire. Wie de stukken leest, kijkt wel uit om succes een keuze te noemen.

En dan hebben we het nog niet over de mensen waarvan hun wiegje op de verkeerde plek stond.

Het wiegje van Dolly Parton bijvoorbeeld. Dat stond niet op gouden pootjes. Geboren in een arm gezin flanste haar moeder een jas voor haar in elkaar van oude lappen. Van alles wat, dus een heel kleurig ding. Dolly vond het super en trots ging ze ermee naar school. En ja, je raadt het al, daar werd ze natuurlijk uitgelachen.

Maar ze begrepen het niet. Dolly zingt: I felt I was rich. Door de liefde waarmee haar moeder elk lapje in elkaar zette. Je hoeft niet rijk te zijn om je rijk te voelen. The coat of many colours was speciaal voor haar gemaakt, en bedoeld om geluk te brengen. Net als in het bijbelverhaal van Jozef.

Dat zo’n lap voor sommige mensen ook hier realiteit is, daar kom je achter in de Quiet 500. Hier in het welvarende Nederland. Stichting Quiet probeert die armoede te verzachten. Door met ondernemers gratis dingen mogelijk te maken. Zoals een kappersbezoek, een keer uit eten of een kinderfeestje mogen geven.

 

Denk niet in geld, maar denk in geluksmomenten

En toen moest ik toch aan een uitspraak van Ben Mandemakers uit, jawel, de Quote 500: Denk niet in geld, maar denk in geluksmomenten. Precies wat Stichting Quiet beoogt.

Dus zie je het blad bij de boekhandel liggen, koop het. En zorg Indirect voor geluksmomentjes. Voor jezelf, maar ook voor degenen die minder geluk in het leven hadden.”

Luister hier het hele fragment uitgezonden op Langstraat FM op maandagavond 25 oktober.