Het verhaal van een Quiet-member

Door: Claudia de Vries

Het verbaast me dat mensen kosten wat het kost op vakantie willen gaan ondanks corona. Sommigen klagen zo dat ze niet uit eten, naar het theater, een concert of een festival kunnen en een keertje vakantie moeten overslaan of in eigen land weggaan. Stap dan eens in het leven van een minima. Vakantie? Ja, zo’n 16 jaar geleden ben ik voor het laatst geweest.

Ik zou tekenen voor een vakantie in eigen land. Maar ja, mijn vakantiegeld komt binnen en ik betaal er openstaande rekeningen mee, doe wat boodschappen om de voorraadkast te vullen en kan mijn neefje een keer meenemen naar de McDonalds en dan is het op. Uit eten kan dan alleen nog als je uitgenodigd wordt. Voor alle uitjes is geld nodig en dat zijn de eerste dingen die je gaat schrappen als het financieel niet goed gaat.

Ook jij kan in die situatie komen. Bij mij was het een auto-ongeluk, arbeidsongeschikt raken, een scheiding en alle hoge zorgkosten die de regering heeft opgelegd.

Minima in coronatijd

Heb je ooit gedacht hoe het met de minima gaat in de coronatijd? Het is heel moeilijk! We kunnen niet boodschappen laten thuisbezorgen, want daar zijn de kosten te hoog voor. Minima gaan meestal langs meerdere winkels, winkels met de laagste prijzen of aanbiedingen.

En wat dacht je van al die beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en desinfecterende gel die in het begin van de corona voor woekerprijzen de deur uitgingen. Onbereikbaar voor een minima.

Toen er thuisgewerkt werd en de kinderen thuis les moesten krijgen rees er weer een probleem. Voor de benodigde digitale apparaten was immers geen geld.

Maar het was niet alleen ellende. Er doken allemaal initiatieven op waaronder die van Quiet. Refurbished smart-apparaten, restaurants die hun overgebleven voedsel uitdeelden, puzzels en een hart onder de riem door middel van een kaartje zijn enkele voorbeelden. Er werd door een organisatie brood uitgedeeld. Weggeefgroepen brachten contactloos spullen thuis naar mensen uit de risicogroep.

Uiteindelijk heeft corona ook wat moois gebracht, niet alleen voor de minima maar voor iedereen. Mensen zochten weer contact met elkaar en zetten hun hart weer open.

En nu; WEG MET DAT VIRUS!