Helen Bouwhuis is een van de ondernemers die haar steentje bijdraagt aan Quiet met haar coachingspraktijk Terra Nova. “Als coach zag ik al gauw een kans om mijn talent in te zetten voor Quiet. Ik ben ervan overtuigd dat armoede niet alleen het probleem is van mensen zelf, maar een vraagstuk van onze samenleving. Vandaar mijn reden om vanuit mijn expertise een verkort coaching traject aan te bieden”, vertelt Helen. Inmiddels heeft zij het eerste member in haar Bossche praktijk ontvangen. “Onze afspraak was natuurlijk vanuit een andere invalshoek dan normaal. Dat was aftasten. Ga ik echt toegevoegde waarde leveren? Maar het pakte zo goed uit. De dame met wie ik drie gesprekken had zag ik gewoon in actie komen en veranderen, heel mooi om te zien.”

Werken aan de mindset
Helen benadrukt dat zij de feiten natuurlijk niet kan veranderen. Ook lost zij geen financiële problemen op. “Waar het om gaat is mensen meer inzicht geven. Hoe kom je uit een stresssituatie? Bijvoorbeeld door aan de mindset te werken. In gesprekken, soms wandelend om letterlijk in een actieve modus te komen, bespreken we hoe je je problemen weer de baas kunt worden. Waar liggen jouw talenten en waar ligt jouw kracht? Als mensen hun eigen kwaliteiten zien, realiseren ze zich dat ze meer kunnen dan ze denken. Zelfs dat ze het tij kunnen keren,” legt Helen uit. “De door mijzelf ontwikkelde coaching methode richt zich op persoonlijk leiderschap. Het is mooi om te zien dat de methode universeel is en dus voor iedereen van toepassing.”

Haar member heeft veel gehad aan de drie sessies. Ze vertelt: “Ik reageerde zelf op het aanbod. Dat bleek een goede beslissing. Het klikte tussen Helen en mij en ik kon mijn verhaal kwijt. Ze gaf me bruikbare tips, zodat ik voorlopig verder kan met mijn leven, en hopelijk kan ik deze in de praktijk gebruiken.”

Niet voor iedereen
Natuurlijk is het verre van eenvoudig, de problematiek waar members mee te maken hebben. Helen: “Dat ontken ik zeker niet. En coaching is niet voor iedere member de oplossing. Tijdens een intake komen we daar snel genoeg achter. Soms is iemand beter af bij de schuldhulpverlening of bij een psycholoog, maar members die gemotiveerd zijn het heft weer in eigen hand te nemen zijn van harte welkom!”

Tekst: Wilma van Rooijen
Fotografie: Yvette Hurkens