Oktober 2019. Een video-voorstelrondje tijdens de Quiet-besturendag in Den Bosch. Het nieuwe team Quiet Nederland, Edith en Martijn, gaat fietsend het land in omdat ze niet zo van het maken van filmpjes houden. Vertellen, verzachten, versterken, verbinden. Quieteers worden.

En kijk ons nu. Ik krijg een houten kont van al dat video-bellen, -appen, hangouts meeten, zoomen, allemaal op schermen, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Thuis. Alleen. En Martijn die zijn beeld op zwart zet als ik iets over zijn (in mijn ogen) minder hippe plafonnière zeg. Ook thuis. Alleen.

We waren lekker op gang, Martijn en ik: organiseren, inventariseren, toekomstplannen, missie, visie, strategie, doelen, platform, website, KPI’s, overleg, discussies, het land in, funding, sponsoren, netwerken. Overleg en af en toe wat stoeien met het bestuur. Wennen. We zaten op een omslagpunt. Inderdaad….

Corona. Alles anders. De wereld op tilt. Een onzekere toekomst. Hoe lang gaat dit duren? Grote gevolgen voor heel veel mensen. Grote gevolgen voor de stille armoede in Nederland. En dus voor Quiet. OMDENKEN! Zichtbaar blijven. Platform stil. Goed doordacht en met instemming van iedereen. Maar toch. Heftig. Ik heb er slecht van geslapen.

En toen, na het stilleggen van het platform, gebeurde het. De Quiet-geest kwam uit de fles. Samen zijn we meer dan één. Community-gevoel, saamhorigheid. Harde werkers. Quiet: Een fantastische organisatie van professionele mensen die met hulp van zoveel lieve vrijwilligers altijd klaar staan om onze Quiet-members te ondersteunen. Met in deze zware tijd extra aandacht voor onze jarenlange trouwe lokale sponsoren.

Het wekelijks overleg met alle Quiet Community’s. Teamleiders die elkaar via de camera ontmoeten, helpen, ervaringen delen. Omdenken, bij alle QC’s. Vertellen, verzachten, versterken in Corona-tijd. Het gaat te ver om hier alle initiatieven te noemen maar lieve mensen in het land, wat ben ik, wat zijn wij, ontzettend trots op jullie. Met z’n allen proberen en leren. Blijven ontmoeten. Blijven versterken. En vooral, blijven verbinden. Aanbod aan vraag. Vraag aan aanbod. Daar zijn wij als Quiet-organisatie ontzettend goed in. Daar mogen we trots op zijn, altijd!

Zes maanden later. Ik vraag Martijn of hij (vanuit Breda) naar ons kantoor in Tilburg wil gaan. We zijn er drie weken geleden weggegaan, niet wetend dat we er voorlopig niet terug zouden komen. Ik ben bang dat er nog dingen in de koelkast liggen die daar niet tegen kunnen. Ik mis mijn Quiet-vrienden. Ik mis ook de onvolprezen lieve Tilburgse member-vrijwilligers Hanny en Sjan, en ik wil niet straks wéér op mijn kop van ze krijgen omdat we onze prullenbak niet hebben geleegd of omdat de koelkast stinkt!

En dan krijg ik na zes maanden van Martijn het grootst mogelijke compliment: ‘En daarom ben jij de Quiet-moeder’. Lieve mensen, neem mijn moederlijke advies ter harte: Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

Liefs,
Edith