Mooi artikel van Marc Brink in het Brabants Dagblad van 14 september over Bourgonisch en Boelgondisch ‘s-Hertogenbosch.

DEN BOSCH – Bij Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch op de Parade kun je dit weekend terecht voor kreeft, oesters en Spaanse kippendijen. Aan het Hinthamereinde zijn minima tijdens Boelgondisch welkom bij een buffet met onder meer tomatensoep met room, gado gado en pruimen crumble met vanille ijs en slagroom.

Het is lastig om te zeggen welke smakelijke geur deze vrijdagmiddag overheerst in BOEL bazaar. In de open keuken is kok Sylvana aan de slag met walnoten voor gevulde champignons. ,,Een droom komt uit’’, zegt zij over Boelgondisch waarbij 70 volwassenen en hun kinderen verspreid over drie dagen gratis mogen genieten van allerlei gerechten. Zaterdag biedt Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch 50 arme(re) mensen een gratis lunch aan op de Parade. Ze zijn net als bij Boelgondisch geloot uit 200 belangstellenden die zich hebben gemeld bij Quiet Community Den Bosch dat zich inzet voor de minima.

Dikkere portemonnee
Sylvana bedacht Boelgondisch als tegenhanger van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch waar de bezoekers een dikkere portemonnee hebben dan degenen die aanschuiven in BOEL bazaar. ,,Ik heb iedere week voor mezelf en mijn dochter zestig euro te besteden’’, zegt de Bossche Harriëtte die juist een glaasje tomatensoep voorgeschoteld krijgt. Zestig euro per week… Even later zou een bezoeker van Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch vertellen dat hij datzelfde bedrag op één avond besteedt aan enkele gerechten en drankjes tijdens het culinaire evenement op de Parade.

Terug naar Harriëtte in de bazaar. Zij kent Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch omdat ze er vorig jaar via Quiet terecht kon. ,,Heel leuk om eens mee te maken. Ik heb genoten van de garnalenkroketten. Die kan ik anders echt niet betalen.’’

Live-muziek
Inmiddels is er live-muziek. Erna Kennedy speelt saxofoon. ,,Ik ga nooit uit eten’’, zegt Michael die zich na een blik op het gestencilde menu verheugt op meloen.

Even verderop heeft de Bossche Fieke vooral zin in hachee. (‘Vlees is duur. Daarom ik eet ik het bijna niet’). ,,Ik vind het vooral fijn dat ik nu eens mijn zoontjes mee kan nemen om ergens te eten‘’, zegt zij.

Schuin tegenover haar zit tafel- en plaatsgenoot Diny. Zij moet rond zien te moeten komen van 70 euro per week. Het duurt even om te vertellen wanneer zij voor het laatst in een restaurant is geweest. ,,Het was nog niet zo lang geleden als je McDonald’s en snackbar de Tourist telt als een restaurant.’’

Sterrenrestaurant Noble
Terwijl bij Boelgondisch vrijwilligers dampende buffetschalen vullen met bami bekijkt Ben (85) uit Best bij Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch een boekje met menu’s. Bij sterrenrestaurant Noble staat Okonomiyaki op de kaart. Okono wat? Het zegt hem niks. Hoeft ook niet, want hij verkiest de coquilles Saint-Jacques die FF Swanjee serveert. Hij zegt dit weekend nog twee keer met de trein vanuit Best naar Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch te reizen. ,,Dan heb ik hier in totaal 250 euro uitgegeven. Ja, dat kunnen mensen veel geld vinden. Maar ik geniet ervan. Vooral omdat ik als hobbykok weet hoe lastig het kan zijn om bepaalde gerechten goed te bereiden. Ik rij in een kleine tweedehands auto van mijn vrouw en ik heb geen internet. En dan nog iets. Ik heb er hard voor gestudeerd en gewerkt.’’

Op een Bourgonische manier genieten
Terwijl Ben wat witte wijn drinkt, zitten Sietske en John even verderop aan een van de hoge tafels van Noble. Ze genieten. ,,We komen wel vaker in Den Bosch. Je ziet hier echt mensen op een Bourgondische manier genieten’’, zegt Sietske.

,,Bij ons in Leiden moet je echt je best doen om een goed restaurant te vinden. Daar vinden ze het al goed als er een bitterbal bij het bier is.’’ John stopt even met praten. Een serveerster zet een bord op tafel. Met Okonomyaki. John weet al lang wat dat is: Japanse pannenkoek.

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/boelgondisch-en-bourgondisch-s-hertogenbosch-tomatenoep-of-okonomyaki~a6135d98/