Bouwbedrijf Laudy heeft Quiet Community en Juupu, twee organisaties die mensen die leven in armoede proberen te helpen, een bus geschonken. Het voertuig maakt de activiteiten van beide organisaties net wat praktischer.

130.000 kilometer staan er op de teller. “Ah, als je hem goed onderhoudt, rijd je er nog 500.000 kilometer mee”, voorspelt Diederik van Ulsen, adjunct-directeur bij Laudy, over de staat van het busje dat zijn bedrijf heeft geschonken aan Quiet en Juupu. De gulle gift komt voort uit de wens iets voor de samenleving te willen betekenen, naast het uiteraard uitvoeren van de reguliere werkzaamheden. “Dat kan betekenen dat we projecten sponsoren. Maar dat kan ook inhouden dat we spullen, die we niet meer gebruiken, weggeven.” Het is niet de eerste keer dat Laudy spullen schenkt. Eerder ontving Quiet, dat de inloopruimte heeft in Wittevrouwenveld, printers en de nodige kantoorartikelen. “Armoede is een verborgen probleem. Dat zou er niet hoeven zijn in onze maatschappij. Wij als Laudy doen het als bedrijf verder goed, kunnen dit missen en dragen zo ons steentje bij.”

Iris de Graaf van Quiet is in haar nopjes met de schenking. Haar organisatie probeert al drie jaar het leed dat armoede met zich meebrengt in Maastricht te verzachten en kan elke hulp goed gebruiken. Ook een bus dus: “Die kunnen we voor verschillende dingen gebruiken. Zo kunnen we onze members helpen met spullen vervoeren of weggooien. Of we gebruiken hem voor onze eigen inloop, als we spullen van een sponsor moeten ophalen.” De schenking van dit voertuig komt voort uit de warme banden die Quiet met Laudy heeft. “We hebben al langer fijn contact. Als we wat nodig hebben, kijkt het bedrijf of het er misschien in kan voorzien. Een tijdje geleden kwam ter sprake dat Laudy oudere bussen weg zou doen. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of wij er eentje mochten hebben.”

Naar verwachting zal Juupu van de twee ontvangers het meest gebruik gaan maken van de bus. Dit is een jongerenorganisatie die bewustwording wil creëren en producten inzamelt voor mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Naast eten en drinken, bezorgt Juupu ook kleding en wasmiddelen bij deze doelgroep. “Tot op heden hebben onze vrijwilligers alles per auto moeten vervoeren. En dan komt het wel eens voor dat iets niet past. Dat zal met deze bus niet snel voorkomen. We kunnen nu eenvoudig en efficiënt te werk gaan in de toekomst. Je kunt daarnaast nog meerdere dingen verzinnen die je ermee kunt doen. Hij kan ook dienen als mobiel uitgiftepunt”, aldus Juul Knols van Juupu. Met het gezamenlijk gebruik van de bus komen Juupu en Quiet ook nader tot elkaar. “We hebben dezelfde doelgroep en komen elkaar dan ook vaak tegen bij evenementen of initiatieven waar we allebei onze stem laten horen. Een hele nauwe samenwerking is er vooralsnog niet, maar daar staan we wel voor open.”

Stephan van Appeven schreef dit artikel voor Thuis in Maastricht