Stel dat jouw organisatie per maand gemiddeld 250 mensen, die leven in armoede, verrast met een extraatje waarmee je hun situatie verzacht. Je bent hiervoor afhankelijk van gulle giften van horecaondernemers, kappers, schoonheids- en pedicuresalons en alle culturele aanbieders uit de stad die op dit moment hun vak niet mogen uitoefenen, waardoor het aanbod daalt naar nul. Wat doe je dan? Wachten op betere tijden of kun je manieren verzinnen waardoor je tóch iets kunt doen voor deze groep kwetsbare mensen?

Ondertussen verschijnen in de media beelden over het vernietigen van bloemen en planten omdat deze niet verkocht of geëxporteerd kunnen worden en er ontstaan diverse burgerinitiatieven die hulp aanbieden. Kunnen wij deze partijen niet bij elkaar brengen? Dit resulteerde al snel in een warm contact met leverancier en plantenkweker Royal Lemkes, sponsor Ditoil voor het vervoer, Maaspoort Sport & Events voor de opslag, Crew against Corona (het burgerinitiatief waarmee al contacten waren gelegd in verband met het versturen van ansichtkaarten) en hulp van familie en vrienden.

  

En zo kwam het dat enkele dagen later zo’n 15 vrijwilligers hun auto’s, fietstassen én mandjes vulden met zoveel mogelijk felgekleurde, geurende orchideeën. Ruim 250 members werden thuis verrast met een plantje. Een klein gebaar met grote impact voor zowel bezorger als ontvanger én de gulle gever van de plantjes.

Deze actie bevestigde wat wij al wisten: met iets kleins, een attentie of een beetje aandacht kun je verschil maken. Dus dat smaakt naar meer! Onder normale omstandigheden ontmoeten members ons en elkaar tijdens de inloopochtend in de Oude Bank van Leening in de Schilderstraat en kunnen dan ook producten en vouchers ophalen. Voor sommigen is dit het enige uitstapje per week, want als je niet veel te besteden hebt, is het fijn om ergens naar toe te kunnen zonder dat het je geld kost. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel mensen in armoede een klein sociaal vangnet hebben en deze periode zwaarder ervaren daniemand die wel geld te besteden heeft.

 

 

 

Wat is de volgende actie?

Dus zeggen wij geen nee als er bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid paaseitjes op ons pad komt en nieuwe sponsoren, zoals de Wereldwinkel Den Bosch, Sjaal met een verhaal en Aldi (Hedel), zich aandienen. Alle verrassingen moeten verpakt en bezorgd worden door de groeiende groep vrijwilligers. Vrijwilligers die we na opmerkingen als “wat fijn om dit te kunnen doen” en “wat is de volgende actie?”, met plezier weer inzetten.

    

En we pakken door. Met hulp van vrijwilligers worden members gebeld en kunnen zij aangeven of ze hulp nodig hebben of vaker gebeld willen worden. Ansichtkaarten worden ingezameld, geschreven en verstuurd. Vier keer per week vindt er de online inloop plaats en wekelijks wordt de interne nieuwsbrief gestuurd met informatie over gratis activiteiten, linkjes en verwijzingen.

Inmiddels zijn we heel wat acties verder en zijn er ruim 250 orchideeën en 300 paasattenties bezorgd. 350 kaarten verstuurd en zijn er tientallen members gebeld. Zolang de crisis duurt, gaat Quiet Den Bosch op deze manier door en vergeten we daarbij onze sponsoren niet. Stilzitten in coronatijd is geen optie, zeker als je weet dat je met iets kleins, een gebaar, een telefoontje of een beetje aandacht, écht verschil kunt maken. Weten hoe? Lees hieronder nog enkele reacties van members en neem contact met ons op.

 


Via de mail en op Facebook ontvingen we veel reacties, zoals:

  • Wat een superlieve verrassing! Dank je wel
  • Hartelijk dank voor het mooie plantje, deze kwam precies op het juiste moment.
  • Dank voor de orchidee. Wat een lief en mooi gebaar en zoooo mooi!
  • Kreeg begin van de avond een spontane kleine paasverrassing van jullie thuisbezorgd, wat super lief! Dank jullie wel! Groetjes Isabelle
  • O lieve jullie! Dank je wel voor de paas attentie. Ik heb hem naar mijn verstandelijk beperkte zoon gebracht omdat hij daar zit en niet naar buiten mag en ik niet op bezoek kan. Echt 1000 maal dank, hij was zo blij! Dankzij jullie heb ik dit kunnen doen en dat maakt mij ook blij. Groetjes Natasja Fijne Pasen
  • Hoi lieve allemaal mijn dank voor de paaseitjes. Kei leuk en lief gebaar nogmaals. Dank en lieve groet Rosita
  • Via deze mail willen wij (ik en mijn kids) jullie hartelijk danken voor het lieve gebaar, nl het brengen van paaseitjes  echt super lief! ?We hopen dat jullie allemaal gezond zijn!? Heel veel liefs Suzanne, A en R
  • Paashaas is geweest… met een HART onder de riem! Geweldig wat leuk & LIEF. Heel hartelijk bedankt. PAASHAAS van Quiet XXX Lieve Groet