Het was een drukte van belang tijdens de door Wij-team Corpus den Hoorn georganiseerde bijeenkomst voor de Internationale Dag van de Armoede. Quiet kan daar natuurlijk niet ontbreken, als verlichting van armoede je corebusiness is. Veel mensen uit de wijk kwamen dan ook even langs om te kijken.

 

‘Armoede is vaak onzichtbaar,’ vertelt Antoinette Bernhard, medewerker van WIJ Corpus den Hoorn en functionerend als sociaal raadsvrouw. ‘In deze wijk valt het nog wel mee, maar dat geeft je niet het recht om je ogen te sluiten voor mensen die het minder hebben. Vandaar dat wij een aantal organisaties hebben uitgenodigd die professioneel met armoede en de bestrijding of verlichting daarvan bezig zijn.’ Zij krijgt bijval van Rahim Saqeb en Betty Veenstra, beide maatschappelijk werker bij het WIJ- team. ‘Het is goed dat armoede een gezicht krijgt. Vaak blijft het verborgen,’ aldus Rahim.

Organisaties

Naast Quiet en de vertegenwoordigers van de Dienst Maatschapelijke Ondersteuning van de gemeente Groningen, was het Minimaloket aanwezig, Stichting Kledingbank de Zeecontainer, een poffertjeskraam en smoothie- bar, waar je met behulp van een fiets je eigen smoothie kon mixen en een kok die liet zien hoe je met minimale kosten toch leuke traktaties kon maken voor de kinderen op school. Zijn sandwiches, spiesen met pannenkoek met smeerworst, kleine appelgebakjes vonden gretig aftrek. ‘Wat is dat ja lekker,’ meldde een wijkbewoner die gretig in een sandwich beet. ‘Mensen hebben altijd commentaar dat er niets gebeurt in Corpus, maar waar zijn ze nu dan? Ik ben er en ik heb het hartstikke leuk!’

Modeshow

Vervolgens hield Stichting Kledingbank de Zeecontainer, een stichting die kleding inzamelt en kosteloos beschikbaar stelt aan mensen met een minimuminkomen, een modeshow. Een aantal mannen van de mannengroep showden vol trots hun colberts. Bij het verlaten van de catwalk gooiden ze het colbert bijna als professionele modellen over hun schouders. De glimlach verdween niet meer van hun gezicht. Daarna kwamen kinderen volledig in het nieuw, een dame in een oogverblindende avondjurk. Het sluitstuk was model Petra, die in een prachtige bruidsjurk liet zien dat je ook voor trouwkleren bij de Zeecontainer terecht kan.

Minimaloket

Het Minimaloket informeert mensen met een laag inkomen over de beschikbare potjes. ‘Vaak is er meer mogelijk dan mensen denken,’ vertelt een van de dames. ‘Wij doen het als team, hebben tijd voor mensen, een luisterend oor en proberen hun behoeften te vertalen naar mogelijke potjes.’

Het is inmiddels erg druk bij de poffertjeskraam. Vol overgave bakt Kelly, medewerker van het WIJ-team, honderden poffertjes. Vol smaak worden ze door de bezoekers opgegeten. Ook voor het mixen van je eigen smoothie is veel belangstelling.

Samenwerking

Antoinette Bernhard en Marjan van Quiet zijn ondertussen druk in gesprek. Gezamenlijk spreken zij uit dat ze op korte termijn verder kijken naar mooie en zinvolle vormen van samenwerking tussen de beide organisaties.

Tekst: Arnold de Meijer