Eddie Boer (57) leeft het liefst als een kluizenaar. Door zijn post traumatische stress stoornis (PTSS) wordt hij erg gauw overprikkeld. Door een sportongeval bij het squashen moest hij zijn goed draaiende stoffeerbedrijf opgeven en verviel in armoede.

Tekst: Arnold de Meijer

‘Ik heb werkelijk alles geprobeerd om mijn bedrijf weer nieuw leven in te blazen, maar als je knieën niet meewerken, is het erg lastig om vloerbedekking te leggen,’ vertelt hij achter de thee. ‘Als zelfstandige heb je geen recht op een uitkering. Ben door heel veel overheidskanalen gegaan en uiteindelijk in de schuldsanering terecht gekomen. Nu werk ik als beheerder van vier van de 50 schoolgebouwen van het Openbaar onderwijs Groningen.’

PTSS

‘Door mijn PTSS heb ik altijd wat moeite met opstarten. Ik moet me eerst opladen, mijn eigenwaarde weer ontdekken en dan kan ik de dag weer aan. Ik voel me plezierig in mijn eigen kleine wereld tussen school en thuis.’

Werk

‘Het mooie van mijn werk is, dat ik contact heb met kinderen met een beperking. Dat is zo puur en zuiver. Het werken voor een non-profitorganisatie heeft het grote voordeel dat er geen werkdruk is. Het draagt daarentegen wel enorm bij aan een positiever zelfbeeld.’

Quiet

‘Door Quiet kom en kan ik toch de deur uit. Ik ontvang af en toe uitjes, een theaterkaartje, etentje of Noorderzon. Hierdoor kom en kan ik toch de deur uit met de kinderen. Ben naar een voetbalwedstrijd geweest. Zo kan ook ik mijn kinderen aan cultuur laten ruiken.’
De aanbieding van de Resharestore was geweldig. Ik kon eindelijk weer eens een broek uitkiezen die IK mooi vond. Allemaal tweedehands weliswaar, maar toch mooi. Ik loop letterlijk en figuurlijk in de schoenen van iemand anders, maar ik zet wel mijn eigen stappen.’
‘Quiet geeft mij net het duwtje om contact met de buitenwereld te houden. Zonder Quiet zou ik echt leven als een kluizenaar. Ik heb geen vrienden en geen relatie. Bewust, want mijn stressniveau schiet veel te veel omhoog. Het is wel heel eenzaam, maar ik hou er van. Het geeft mij zoveel rust.’