Dirk Lips maakte zijn fortuin met zijn bedrijf Libéma, dat attractieparken, vakantieparken en beurzen- en evenementenaccommodaties exploiteert. Tegenwoordig heeft de succesvolle ondernemer ook andere doelen in zijn leven. Lips is de initiatiefnemer van de Quiet Community. Een online marktplaats waar ondernemers en particulieren mensen in een armoedesituatie helpen door gratis diensten en producten aan te bieden. ‘Van de regio, voor de regio.’ De Quiet Community telt nu al tientallen ondernemers geheel belangeloos producten en diensten aanbieden.

Steuntje in de rug
“Vroeger dacht ik dat wie arm is dat aan zichzelf te danken heeft. Veel mensen denken zo. Nu weet ik dat dit altijd niet zo is.” Dat ontdekte Lips zo’n twee jaar geleden. “Op mijn bureau lag een glimmend blad: de Quiet. Het leek heel erg op de Quote. Daar houd ik helemaal niet van, al dat gepoch met geld. Maar ik bladerde die Quiet toch door. Het bleek het tegenovergestelde van de Quote! Niet een blad waarin de rijken, maar juist de armen centraal stonden. Door de verhalen in dat blad werd me duidelijk dat je soms door enorme pech in de ellende kunt komen. Dan kan iedereen wel een steuntje in de rug gebruiken.”

Tientallen gulle ondernemers
Zijn eerste reflex was zijn portemonnee te trekken. “Maar toen bedacht ik dat het veel nuttiger is het geld te gebruiken om écht iets op te zetten. Bovendien: het werkt het best als dingen van onderop komen. De mensen moeten het zélf doen. De mensen achter de Quiet vonden het direct een goed idee, ze waren heel enthousiast.” De website is nu enkele maanden in een try out fase en de interesse is overweldigend. Tientallen ondernemers bieden de leden van de Quiet Community een helpende hand. Van een gratis tandartscontrole voor kinderen, pretparkkaartjes en diners tot een klusjesman die kosteloos langskomt. De verwachting is dat in februari 2016 de site definitief online gaat.

Gelukkig
Verbaast dat enthousiasme Lips? “Een beetje. Het is natuurlijk een heel eenvoudig idee, maar dat zó veel ondernemers zouden meedoen, had ik niet verwacht. Het succes is ook te danken aan de mensen die de ondernemers benaderen en het team dat site bouwt. Want daar zit natuurlijk heel veel werk in.” Bang voor misbruik is hij niet. “Mensen moeten ingeschreven zijn bij de voedselbank om mee te kunnen doen. Maar als iemand bijvoorbeeld zijn gratis kaartjes op marktplaats verkoopt en hij wordt daar gelukkig van, dan hebben we ons doel toch ook bereikt?”

Ook meedoen?

Bent u ondernemer en wilt u ook producten of diensten aanbieden? Mail dan info@quiet-archief.nl met uw voorstel. U kunt ook doneren aan het Quiet500-armoedefonds. Maak uw donatie over ter attentie van ‘Stichting Quiet 500’, NL19RABO0117369810. Met uw geld ondersteunen wij initiatieven of personen die uw donatie goed kunnen gebruiken. Denk aan de voedselbank Tilburg. Alvast hartelijk bedankt!