Natuurlijk ontbreekt Quiet Community op Koningsdag niet op het appel. Sterker nog, voor Willem-Alexander gaan wij hoog de boom in. Even uitleggen: ter gelegenheid van het koninklijk bezoek is tal van maatschappelijk betrokken stichtingen gevraagd een Verbindingsboom op te tuigen met voor hen kenmerkende creatieve items. Een kolfje naar de hand van inloopochtendcoördinator Eric Rugebregt. Hij voorzag een exemplaar van de Quiet 500 in het midden van een doorzichtige bol. Ook het kleine zusje, de Quiet Kids, kreeg een soortgelijke behandeling, met twee transparante halve bollen én een oranje 3D-bril. Achter deze objecten gaat een flinke dosis tragiek en symboliek schuil. Eric: “Door de bollen kijk je als het ware recht in het hart van de stille armoede. En de leegte van de bollen, daar kun je alle kanten mee op. Een lege portemonnee, het gemis om leuke dingen te kunnen doen, de leegte om jezelf als volwaardig mens te mogen ervaren.”
In beide bladen wordt de armoede geportretteerd waarin veel Tilburgers, óndanks de welvaart in Nederland, leven. De oranje bril staat dan weer voor vrolijkheid en hoop. Of, zoals Eric het verwoordt: “Die leegte kan gevuld worden, en daar hoopt Quiet Community een rol in te mogen spelen. Door zo nu en dan iets leuks te regelen voor de Members, ervaren mensen erkenning, krijgen ze het gevoel dat ze er mogen zijn. Er is waardering voor wat ze wél kunnen, in plaats van negativiteit over wat niet lukt.”
De Verbindingsboom is donderdagochtend 27 april in alle vroegte live opgetuigd door alle betrokkenen en staat in Wereld 6 die het koninklijk gezelschap krijgt voorgeschoteld: Tilburg in Geuren en Kleuren. Die bevindt zich op het parkeerterrein van de Spoorzone nabij de Hall of Fame.

Koningsdagboom_Kids Koningsdagboom_Quiet500