De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers van Quiet Community Groningen veel tijd doorgebracht bij de Voedselbank. Met een duidelijk doel: uitleggen waar we voor gáán en… members inschrijven!

Bij de Voedselbank aan de Oosterhamrikkade is het elke dag een drukte van belang; wekelijks komen er meer dan 700 mensen die in armoede leven. Ieder van hen heeft een vaste dag toegewezen gekregen om de gratis boodschappen op te halen. Dat gaat volgens een vaste procedure. Bij aankomst moet eerst een nummertje worden getrokken, vanaf een bepaald tijdstip kunnen de klanten dan op volgorde onder begeleiding van een vrijwilliger de supermarkt door. Er is een wachtruimte met lange banken langs de muur en een keukentje met gratis koffie en thee. Aan de buitenkant loopt langs deze ruimte een gangetje waar gerookt kan worden.

Enthousiast

Armoede is geen pretje, maar de ruimtes van de Voedselbank stralen geen somberheid uit.  De inrichting is kleurrijk en er lopen vriendelijke vrijwilligers rond. En vrijwel iedere dag is ook de gedreven voorzitter van de Voedselbank, Ulfert Molenhuis, er te vinden. Hij is heel enthousiast over het Quiet-project en heeft de Quiet Community Groningen zelfs kantoorruimte aangeboden, bij de nieuwe Voedselbank aan de Ulgersmaweg, vanaf ongeveer eind september. Dat is natuurlijk fantastisch!

Schaamte

Ondanks deze positieve zaken blijkt het toch best lastig te zijn om de eerste members in te schrijven. Onbekende mensen met lijstjes en papieren die iets van je willen… logisch dat mensen even de kat uit de boom kijken. Niet iedereen is happig op het zoveelste formulier, soms is er even wantrouwen: wat willen jullie van ons, wat moeten we nú weer doen? En vergeet de schaamte niet. Als je in de rij staat bij de Voedselbank, zit niet op ‘publiek’ te wachten, dat begrijpen we.

Maar na wat koffiegesprekjes in de wachtruimte ebt de reserve weg en wordt de interesse gewekt. We leggen uit hoe Quiet Groningen de armoede wil verzachten en de presentexemplaren van de Quiet 500, ons schurende magazine over stille armoede, vinden gretig aftrek.

Hoezo eigen schuld?

Het directe contact blijkt prima te werken: intussen zijn er al 50 members ingeschreven! We hebben aan iedereen gevraagd aan wat voor soort extraatjes zij zoal behoefte hebben; iets voor de kinderen, een knipbeurt misschien, een fietsreparatie of een keertje uiteten? Daar kunnen we dan weer rekening mee houden bij de sponsorwerving, waar we natuurlijk ook druk mee bezig zijn.

Niet te snel oordelen

We hebben bij de Voedselbank veel verhalen van de members gehoord. Echt niet voor te stellen hoe het in het leven kan tegenzitten en hoe je binnen de kortste keren in een armoedesituatie terecht kunt komen. Er wordt in Nederland vaak gedacht dat armoede niet bestaat of – erger nog – dat het allemaal eigen schuld is. We luisterden naar schrijnende en trieste verhalen van soms verontwaardigde, maar vooral ook dappere, grappige en  inspirerende mensen. We zullen er zeker regelmatig verslag van gaan doen op de site van Quiet Groningen! Eén ding willen we nu al meegeven, het is een oude indianenwijsheid: ‘Je kunt pas over iemand oordelen als je eerst 10 mijl in zijn mocassins hebt gelopen….’

Bij de foto: Marjan Moesker van Quiet Community Groningen deelde bij de Voedselbank gratis exemplaren van Quiet 500 uit, om mensen warm te maken voor deze vorm van armoedeverzachting.