Zaterdag 11 november werd een Quiet-gezelschap van maar liefst 54 personen op een geheel verzorgd dagje Efteling getrakteerd. Een topdag met een speciale achtergrond.

Om half negen kwam de (echte!) Efteling-bus voorrijden bij het Willem II-stadion en konden de Quiet-members en hun kinderen instappen. Eenmaal bij het pretpark in Kaatsheuvel kon eenieder, voorzien van een lunchpakket, zijn eigen gang gaan. Opvallend veel gasten kozen er toch voor om gezamenlijk op te trekken. “Wel zo gezellig, toch?” zegt Marieke, die met haar jongste zoon genoot van het dagje-uit. “Bovendien waren er via de Voedselbank een boel witte paraplu’s geregeld, en als het regende kon je de groepjes al van ver herkennen.”

De dag werd een groot succes. Marieke: “De Efteling is een prachtig park, maar als je weinig te besteden hebt is het in goed Tilburgs verrèkes duur. Daarom is het heel fijn dat dit op deze manier mogelijk gemaakt wordt.” Voeg daarbij dat er voor elke deelnemer nog een extra eetbijdrage was én een fotovoucher en je begrijpt dat de reacties eensluidend waren. Kenmerkend is die van member Patricia op Facebook: “Wil jullie nog enorm bedanken voor de geweldige dag in de Efteling. Het was fantastisch met leuke mensen en enorm blije kinderen. Top verzorgd en geregeld. We hebben de mensen van de sponsor al persoonlijk bedankt, maar onze dankbaarheid is echt niet in woorden uit te drukken.”

Geheimzinnig?

‘Mensen van de sponsor’, dat is een treffende omschrijving. De gulle gever was Ronde Tafel 28. Achter die wat geheimzinnige benaming gaan twintig mannen tussen 28 en 40 jaar schuil. Op de site van de overkoepelende Nederlandsche Tafelronde wordt de sluier verder opgelicht: Mannen die onderlinge vriendschap hoog in het vaandel hebben staan. Die zich willen blijven ontwikkelen en ontplooien. En ondertussen hun expertise en tomeloze energie in willen zetten voor het goede doel. Die kennis en ervaring willen delen en niet terugdeinzen voor een levendige discussie.
Geconfronteerd met de suggestie van een geheimzinnige loge, moet Bas van Zundert van Ronde Tafel 28 smakelijk lachen: “Wij zijn een serviceclub, we willen graag dienstbaar zijn aan de samenleving. Daar is niets geheimzinnigs aan, hoor. We zoeken alleen niet zo de publiciteit met onze activiteiten.”

Kinderen centraal

Jaarlijks kiezen de Tafelgenoten een aantal goede doelen die ze ondersteunen, met een financiële bijdrage aan een evenement. Maar er is méér. “We kiezen die goede doelen heel bewust uit. Belangrijk vinden we dat het in de regio Tilburg is, en dat kinderen er wel bij varen. Bovendien is het niet zo dat we vanuit Ronde Tafel 28 zeggen: ‘Hier heb je het geld, zoek het verder maar uit wat je ermee doet.’ Er is een sterke betrokkenheid bij de leden om ook daadwerkelijk als persoon een bijdrage te leveren. En dan bedoel ik niet alleen qua netwerk, maar ook tijdens de activiteit zelf. Zo verzorgen we al jarenlang met z’n twintigen de sinterklaasviering op de mytylschool, als Sinterklaas en zwarte Pieten. Daar hebben we enorm veel plezier in, de kinderen zijn zo enthousiast… Als iemand die dag door overmacht moet overslaan, baalt-ie echt.”

Spontane omhelzingen

Ook bij de Quiet-trip naar de Efteling waren flink wat Ronde Tafel 28-leden aanwezig om de sfeer te proeven en te verhogen. Bas: “Dit is de tweede keer dat we dit voor Quiet hebben kunnen doen. Het was voor ons ook weer een fantastische dag. Wij hadden onze eigen kinderen bij ons, op eigen kosten uiteraard. Het is voor ons én voor onze kinderen goed om te beseffen dat een dagje Efteling voor heel wat mensen zeker geen vanzelfsprekendheid is. En ja, het is fijn om van dichtbij de blijdschap van de kinderen te kunnen zien.” En van de volwassenen, niet te vergeten. Bij het afscheid waren er spontane omhelzingen. “Ja, dat doet je wat. Ik sluit dan ook zeker niet uit dat we dit nog eens gaan doen”, aldus Bas van Zundert. Daar is inderdaad niks geheimzinnigs aan.