Cafetaria De Fijnproever bestaat al meer dan zestig jaar. Lang voordat de huidige eigenaar Kane Smit (25) het levenslicht zag, was het al een vertrouwd adres om een frietje te scoren. Maar het historisch besef is er. Kane: “Onlangs heb ik foto’s van vroeger uit laten vergroten en opgehangen. Voor veel klanten een feest van herkenning.”

Zien wie je helpt
De jonge ondernemer kocht De Fijnproever drie jaar geleden. Voortvarend opende hij de zaak op dezelfde dag als de overdracht. “Als zoon van horecaondernemers wist ik wel een beetje hoe het werkte, maar het was natuurlijk wel spannend!” Al na een jaar voelde Kane de behoefte om als ondernemer ook iets voor de ander te doen. “Dat komt door wat ik zie gebeuren in de samenleving. De steeds grotere verschillen tussen arm en rijk. Hoewel ik zelf nooit iets tekortkwam, ben ik me ervan bewust dat dat niet vanzelfsprekend is. Nou zijn er nogal wat goede doelen. Maar op mijn initiatieven is ook weleens heel onaardig gereageerd. Of het gaat er zo formeel aan toe, dat ik mij afvraag of mijn bijdrage bij de juiste personen terecht komt. Toen Quiet mij benaderde, was ik gelijk enthousiast.”

 

Ik zie letterlijk wie ik help

Kane reikt twee keer per maand een tegoedbon uit die Quiet onder haar members verdeelt, om voor tien euro een lekkere hap te komen halen. “Daar ga ik natuurlijk discreet mee om. Maar dat geldt voor alle klanten die hier komen. Als het niet zo druk is vertellen sommigen hun levensverhaal, of waar ze mee worstelen. Wat dat betreft is het een hele sociale baan. Toen ik in de binnenstad startte, ging ik uit van een cafetaria met vooral passanten. Dat blijkt mee te vallen. Van sommigen weet ik precies wat ik in het vet mag gooien!”

Teamwork
Dat De Fijnproever het hart op de juiste plaats heeft, bleek vorig jaar. “Quiet organiseert maandelijks een lunch voor haar members. De betrokken partij kon die ene keer niet leveren. In allerhaast hebben wij toen de lunch verzorgt. Het was op een vrijdag, de drukste middag bij ons! De dames van Quiet hebben zelf in onze keuken de broodjes staan smeren. Een prima samenwerking. Uiteraard heb ik daar een schappelijk prijskaartje aan gehangen.”

Vacature
Kane hoopt de samenwerking nog lang voort te zetten: “De coronacrisis heeft gelukkig geen vat op De Fijnproever gehad. Ondanks alles zijn vele Bosschenaren hun wekelijkse frietje gewoon komen halen. Sterker nog, de zaken gaan goed. Ik ben op zoek naar iemand die mijn team komt versterken. Dus, als ik dat nog even mag noemen, graag!”

Cafetaria De Fijnproever
Hinthamerstraat 163
5211 ML ‘s-HERTOGENBOSCH
073- 6900430

Quiet Den Bosch wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten. Dat doet zij door haar members (mensen die leven in armoede) af en toe iets aan te bieden wat ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven, met behulp van sponsoren. Alle hulp daarbij is van harte welkom! Heb je zelf ideeën? Geef ze aan ons door via  denbosch@quiet.nl.

Tekst: Wilma van Rooijen, Tekstnuance.