In Stadsnieuws van woensdag 22 maart een Quiet-artikel over een sponsor met een bijzonder aanbod.

In Tilburg zijn – gelukkig – veel maatschappelijk betrokken organisaties actief. Niet alleen steken ze veel energie in eigen projecten, ook is er grote bereidheid elkáár te ondersteunen. Neem nou PortAgora. Als ‘centrum voor Europese samenwerking’ focust het zich al ruim 30 jaar op humanitaire hulpprojecten. Recentelijk is er veel nood gelenigd in achtergebleven gebieden in Kroatië en Bosnië. En in het enorme magazijn achter de kringloopwinkel aan de Goirkestraat 133 groeit – met dank aan Thebe en het ETZ – een zending medische hulpmiddelen die binnenkort richting Syrië gaat.
Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door de opbrengsten van de verrassend ruime winkel. De managers, Miriam Baeten en Kees van den Berg, kunnen rekenen op de inzet van maar liefst 62 vrijwilligers en vele particulieren die spullen komen schenken of laten ophalen. Het assortiment is dan ook zeer breed. En bewust zo laag mogelijk geprijsd. Miriam: “We willen zoveel mogelijk producten een tweede leven geven, met het oog op het milieu. Bovendien zijn er in Tilburg veel mensen met een krappe beurs.”

Grasduinen
Klopt, en dat verklaart ook het gebaar dat PortAgora maakt naar de Quiet-members, veelal mensen die klant zijn bij de Voedselbank. Elke eerste zaterdag van de maand is het ‘kledingmarkt’. De prijzen worden dan sowieso al verlaagd: €0,50 voor gewone kledingstukken, terwijl jassen en schoenen voor de halve prijs weggaan. Voor Quiet-members is het arrangement nóg aantrekkelijker. Zij mogen op die dagen drie kwartier lang grasduinen in het ruime aanbod en hun garderobe aanvullen met maximaal tien gratis kledingstukken.

Schaamte wegnemen
Kees: “Royaal, zeg je? Kijk, mensen hebben ook een gezin. De meesten ervaren toch een drempel om van het aanbod gebruik te maken. Ik kreeg al een paar keer de vraag: ‘wil je niet in mijn tas kijken?’ Eigenlijk best ongemakkelijk, en ook niet nodig. Want waarom zouden wij mensen niet vertrouwen?”
Miriam valt hem bij. “Als je echte armoede kent, heb je zulke extraatjes hard nodig. Het maximum is bedoeld om schaamte weg te nemen. De boodschap is: geneer je niet om daadwerkelijk die tien stuks uit te zoeken.”
De limiet heeft nóg een plausibele reden. Kees legt uit: “Naarmate er meer Quiet-members van het aanbod gebruik gaan maken, wordt eerlijk delen natuurlijk wel een punt. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk mensen helpen.”

Over PortAgora
De kringloopwinkel gaat in de loop van 2017 verhuizen naar een andere locatie. Mede met het oog op die operatie wil PortAgora graag de groep vrijwilligers uitbreiden. Daarnaast zijn donaties van goede spullen altijd welkom. Mail gerust naar info@portagora.eu, of kijk op www.portagora.eu.

Foto boven: Miriam Baeten en Kees van den Berg zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de kringloopwinkel.
Foto hieronder: PortAgora, nu nog aan de Goirkestraat 133, heeft een breed aanbod van tweedehands spullen tegen lage prijzen.

stadnieuws_20170322_PortAgora2