In de huidige coronacrisis zijn uitjes niet aan de orde. Maar gelukkig zijn er ook ander dingen waar members blij van worden. Zoals kinderboeken. De Rosmalense boekhandel De Omslag schenkt Quiet ruim 100 exemplaren van het boek “De Koning van Katoren” van Jan Terlouw, speciaal voor de jongste members van Quiet.

Vraag volwassenen wat ze een mooi jeugdboek vonden, en ze weten vaak direct een titel op te noemen. Verhalen blijven je bij. De helden, de spanning, de afloop. Margot Osse, eigenaresse van boekhandel De Omslag, weet er alles van. Ze verliest zich regelmatig in een goed boek. Maar een boek is relatief duur in aanschaf, ook kinderboeken. De bibliotheek biedt uitkomst, maar hoe fijn is het om een boek zelf te mogen houden?

Geef een boek cadeau
De actie geefeenboekcadeau.nl haakt daarop in. Een initiatief dat Margot omarmt. Ontstaan uit een samenwerking tussen uitgeverijen, het Centraal Boekhuis en boekhandels, worden bekende Nederlandse jeugdboeken voor een klein bedrag beschikbaar gesteld. Om cadeau te geven aan jezelf of aan een ander.

Margot vertelt: “Deze samenwerking maakt het mogelijk om boeken als Kruistocht in een Spijkerbroek, Oorlogswinter, Ronja de Roversdochter of prentenboeken voor een paar euro beschikbaar te stellen. Speciaal voor kinderen. Het doel is de jeugd te stimuleren meer te gaan lezen.  We hebben onze klanten gevraagd een extra boek te kopen en dat te doneren aan Quiet.”

Lokaal goed doel
Dat loopt als een trein. “Veel klanten steunen het initiatief” aldus Margot. “Met Quiet vonden we een perfect lokaal goed doel. Op dit moment hebben we ‘De Koning van Katoren’ van Jan Terlouw in de actie en de stapel voor donatie groeit enorm. We kunnen al meer dan 100 boeken geven. Geweldig toch?”

Ook Tessa van Berkel, Projectleider van Quiet, is verheugd: “We zijn hier heel blij mee. Veel van onze members met kinderen hebben interesse. De eerste boeken zijn al uitgereikt en we kregen direct een enthousiast bericht van een member: Ik ben direct gaan lezen en vergat alles om mij heen. Een heerlijk boek.”

Woeste Willem
Margot: “Ik hoop dat kinderen juist in deze tijd van sociale afstand plezier beleven aan een mooi boek en de liefde voor lezen ontwikkelen. Voor juni komt er een prentenboek in de actie: Woeste Willem, de mopperende zeerover die zijn vriendje Frank al zijn avonturen vertelt. Ik hoop ook hier donaties voor te ontvangen. Prachtig om te lezen of voor te lezen en weg te geven!”

Tekst: Wilma van Rooijen