Dankzij de inspanningen van de Ladies’ Circle Tilburg hebben honderden Quiet-gezinnen de afgelopen maand een flinke voorraad gratis menstruatiemiddelen mogen ophalen. Een fraai staaltje (menstruatie)armoedeverzachting, en hopelijk de voorbode van een breder gedragen initiatief om deze middelen voortaan ‘standaard’ gratis te verstrekken aan financieel kwetsbare groepen. 

Armoede gaat maar al te vaak hand in hand met schaamte, weet Chantal van Rijswijk, teamleider van Quiet Tilburg. “Je merkt het als mensen schoorvoetend en geëmotioneerd voor de eerste keer aanschuiven in de rij van de Voedselbank, of zich komen inschrijven bij Quiet. Die drempel nemen, toegeven dat je best wat steun kunt gebruiken, dat is een stap die je niet in de kouwe kleren gaat zitten. Armoede dwingt je bovendien om keuzes te maken die je niet wílt maken. 50 euro per week is immers geen 51 euro. Dus wordt het óf een verjaardagsfeestje óf nieuwe schoenen voor je kind. Gezond eten op tafel óf je fiets laten repareren.”

Het zijn dilemma’s van alledag voor mensen in armoede. En dan hebben we het niet eens over de kosten waar je de klok op gelijk kunt zetten. Chantal: “Zo kan de aanschaf van menstruatiemiddelen een flinke aanslag op je budget plegen. Je kunt niet zonder, maar in de wandelgangen horen we toch regelmatig verhalen over improvisatie en lapmiddelen, omdat er simpelweg geen geld voor maandverband, inlegkruisjes of tampons is.”

Donatie-actie

Het is een problematiek die ook de Ladies’ Circle Tilburg aan het hart gaat. De leden van deze netwerkclub zetten zich met passie in voor de maatschappij. Vanuit die betrokkenheid kreeg de samenwerking met Quiet Tilburg gestalte.

Voorzitter Nathalie Bergen: “Wij waren erg geschokt toen Quiet ons vertelde dat er ook in Tilburg ouders zijn die hun dochters noodgedwongen thuis houden van school omdat er geen geld is voor menstruatiemateriaal. Daarom hebben we onmiddellijk een donatie-actie op touw gezet. Dat wij in korte tijd zo’n groot bedrag bijeen hebben gekregen, geeft de onderlinge betrokkenheid onder vrouwen goed weer. Het is onacceptabel dat meisjes en vrouwen door het simpele gegeven dat zij van nature nu eenmaal ongesteld worden, maandelijks zo worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ladies’ Circle wil dit onderwerp hoger op de politieke agenda krijgen, zowel lokaal als landelijk. In Schotland, Ierland en Nieuw-Zeeland is menstruatiemateriaal gratis verkrijgbaar. Dat moet in Nederland toch ook kunnen, in elk geval voor financieel kwetsbare groepen?”

De leden haalden in hun zakelijke en privé-netwerken niet alleen een stevige voorraad hygiëneproducten op, maar ook het fraaie bedrag van € 3.650. Daarin zat ook een genereuze bijdrage, van € 1.250, van het Armoedefonds.

Voor een aantrekkelijke inkoopprijs zette Ladies’ Circle Tilburg haar eigen netwerk in. Zo werd door de president van Ladies’ Circle International, Femke van Raam, het concern A.S. Watson bereid gevonden om via hun dochterbedrijf Kruidvat tegen gereduceerde prijzen de menstruatiemiddelen te leveren. Hierdoor kon Quiet voor nog eens € 600 extra aan materiaal inkopen.

Sámen optrekken

En zo kon Quiet Community de afgelopen maanden een groot aantal members voorzien van een stevige voorraad… zorgeloosheid. Onderaan vind je een kleine greep uit de reacties die de actie losmaakte.

Chantal van Rijswijk deelt dat enthousiasme, en ziet kansen om onderwerp menstruatiearmoede nog beter en breder op de agenda te zetten. “We zijn in gesprek met de gemeente, de politiek en collega-organisaties om te bekijken hoe we hierin sámen kunnen optrekken. Hoe we tot een structurele oplossing kunnen komen voor mensen die het niet kunnen betalen. Deze actie van de Ladies’ Circle laat zien wat voor groot effect je daarmee kunt bereiken. Vrouwen en meisjes zouden zich hier geen zorgen over hoeven maken, toch?”

Bij de foto: De Quiet-vrijwilligers Dina, Tonnie, Monique en Gwen (voorgrond) mochten honderden Tilburgse gezinnen blij maken met gratis menstruatiemiddelen. Teamleider Chantal van Rijswijk (links) ziet de donatie-actie van Ladies’ Circle als de opmaat voor een structurele aanpak van menstruatie-armoede.

Zo reageerden Quiet-members

  • “Wat een geweldig cadeau voor mijn twee dochters en mij! Maandverband en tampons slaan stiekem een groot gat in mijn weekbudget, maar je kunt er niet omheen…. Dit is dus een heel erg welkom cadeau, we zijn er zo vreselijk blij mee!”
  • “Hai allen, dank voor de hygiënemiddelen, het kwam precies op het juiste moment. Dit cadeau scheelt zó veel kopzorgen, ik ben er echt blij mee.”
  • “Heel erg bedankt voor het pakket, ik ben er echt keiblij mee!”
  • “Superfijn dat mijn dochter zich de komende maanden niet druk hoeft te maken of het in huis is. Bedankt!”
  • “Hartelijk dank, helpt mij enorm en kan een paar maanden zorgeloos vooruit.”
  • “Wat een fantastische actie, supergoed. En fijn dat dit gebaar vele vrouwen en meisjes heeft geholpen. Toppie!”
  • “Ben er erg blij mee, hiervmee kan ik lang zorgeloos fris rondlopen. Dank je wel!”
  • “Zeer welkom deze aanbieding, dank je wel namens mij en mijn dochter
  • “Bedankt!! Is altijd nodig met twee dames in huis.”