In 2016 verscheen de tweede editie van de Quiet 500, onze – letterlijk – schurende glossy, waarmee we aandacht vragen voor de stille armoede, waarmee een toenemend aantal Nederlanders te kampen heeft.  We hopen dat die boodschap in politiek Den Haag wordt gehoord. Aan het Haags Historisch Museum zal het in ieder geval niet liggen.

Het museum aan de Korte Vijverberg laat in de tentoonstelling Arm en Rijk/Rijk en Arm zien hoe en waar de rijke én arme Hagenaars woonden en leefden. Van stadspaleis en buitenplaats tot krotwoning, van sociëteit tot buurtkroeg. Tegelijkertijd wordt een aantal hedendaagse initiatieven‎‎ om‎ armoede te verzachten belicht. Een daarvan is… ‘onze’ Quiet 500, die de afgelopen jaar veel lawaai maakte voor stille armoede. Ook de spraakmakende advertenties uit de Quiet 500 zijn blikvangers op de tentoonstelling.

Ralf Embrechts, mede-initiatiefnemer van de Quiet 500, vertelt: “Het is eervol om als jong initiatief nu al in een museum te liggen, en het past goed bij de toon van de tentoonstelling. Dat rijk ook voor arm zorgt is van alle tijden, alleen waren we dat misschien de laatste tijd een beetje vergeten. Met de Quiet 500 proberen we die kloof te slechten en de situatie van mensen in armoede te verlichten. De kloof tussen arm en rijk in Nederland lijkt de laatste jaren steeds dieper te worden. Ongelijkheid is een van de meest prangende problemen van deze tijd, ook in Den Haag.”

In de tentoonstelling Arm en Rijk/Rijk en Arm komen thema’s als stadsontwikkeling, huisvesting, dagelijks leven en vrijetijdsbesteding aan bod. De focus ligt op Den Haag in de negentiende eeuw, met uitstapjes naar het verdere verleden en nu. Hoe groot was de afstand tussen arm en rijk vroeger? Hoe leefde men naast en met elkaar? Welke successen werden geboekt bij armoedebestrijding en wat is de stand van zaken nu?

Wie zelf een kijkje wil nemen bij Arm ‎en‎ Rijk/Rijk‎ en‎ Arm‎ kan tot en met 3 september terecht in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7 in Den Haag  Voor jeugdige bezoekers is er een gratis Quiet-Kids verkrijgbaar.