‘Eigenlijk deed ik nooit wat. Was alleen maar mama,’ vertelt Gré, 36 jaar oud. Zij kwam met twee van haar kinderen schaatskaarten ophalen tijdens de inloop van Quiet. ‘Als je thuis zit ben je alleen maar met jezelf en de eigen situatie bezig. Via de opleiding ervaringsdeskundige armoede, kwam ik in een andere flow. Ik begon te denken dat ik iets sociaals moest gaan doen. Als je iets wil veranderen moet je dat zelf doen. Ik werk nu bij kledingbank De Zeecontainer. En het is zo leuk. Ik heb het daar echt naar mijn zin en mijn sociaal netwerk groeit enorm. Bovendien heb ik het gevoel dat ik weer zelf de regie over mijn leven heb.’

Tekst: Arnold de Meijer

Gré heeft het niet gemakkelijk, maar je hoort haar niet klagen. Drie kinderen, een daarvan heeft een aandoening in het autistisch spectrum. ‘Je kunt het omdat je er midden in zit. Je weet niet beter. Nu door mijn participatie baan wordt mijn wereld een stuk groter en heb ik meer sociale contacten. Wat net zo belangrijk is: het wordt gewaardeerd.’

Schaatskaarten

Dankzij een gulle gave van De Drie Gezusters, maar liefst 100 (!) gratis schaatskaarten voor ‘Groningen on ice’, waren er voor veel members kaarten beschikbaar voor de schaatsbaan op de Grote Markt. Het viel bij de membergezinnen in zeer goede aarde. Ook bij Gré: ’Normaal doen we ’s ochtends heel weinig, maar nu gaan we lekker in de kerstvakantie aan de wandel naar de schaatsbaan. Heerlijk actief zijn met je kinderen. Fantastisch.’

 

Schaamte voor armoede voorbij

De schaamte voor armoede is zij al voorbij. ‘Ik behoor tot de derde generatie armoede. Daar heb ik niet om gevraagd, maar ben er wel in terecht gekomen. Ik vind dat het taboe van armoede af moet. Ik probeer overal het positieve van te zien. Ik zie het telkens weer als een uitdaging. Armoede draag je altijd bij je, 24 uur per dag. Constant ben je aan het afwegen: wat kan wel en wat kan niet. Daar heb je het heel druk mee. Door mijn werk heb ik het nu nog drukker. Maar mijn zelfvertrouwen groeit alsook mijn gevoel van eigenwaarde. Ik spiegel dat aan mijn kinderen. Het mooiste cadeau wat je kunt krijgen is de liefde van je kinderen. Door de dagelijkse confrontatie met de strijd om de eindjes aan elkaar te knopen, worden mijn kinderen wel sneller volwassen. Openheid daarin is maatgevend. Daardoor krijgen ze natuurlijk ook een hoop mee.’

Empowerment

De ontmoeting bij Quiet is voor Gre heel belangrijk. ‘Mijn zelfredzaamheid is enorm gegroeid door weer aan het werk te zijn. Eindelijk doe ik iets voor mezelf. Heb het idee dat ik de neergaande spiraal van apathie doorbreek. Mijn zelfbeeld is een stuk positiever geworden. Ik wil ook graag iets voor anderen betekenen. In de Inloop van Quiet ontmoet ik veel andere members. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren met mijn verhaal.’ Empowerment heet dat bij Quiet.