Rond de kerstdagen kreeg Quiet Community van vele kanten hulp bij het verzachten van armoede in Tilburg. In Stadsnieuws van 4 januari worden drie bijzondere decemberacties belicht.  

Geen woorden maar daden. Dat dachten Noreen Böcker (11) en Linde Vorselaars (12), leerlingen van basisschool De Doelakkers in Hilvarenbeek. Ze hadden van ‘hun’ meneer Joes een armoedeles gekregen aan de hand van het gratis Quiet Kids-lespakket en waren gegrepen door de verhalen van kinderen in armoedesituaties.

Veelzeggend briefje

Noreen vertelt: “Na school hadden we het er samen over en toen kregen we het idee.” Ze lieten er geen gras over groeien. Linde: “We maakten een kartonnen collectebus, en schreven een briefje om uit te leggen waarvoor we het deden.” Een veelzeggend citaat uit het briefje: ‘Vandaag in onze klas hebben wij verschillende dingen gehoord van kinderen die niet veel geld hebben en veel dingen niet kunnen betalen, zoals kleren en sporten. Daarom doen wij deze actie.’ Daarmee gewapend gingen de dames rond, de ene dag in de buurt waar Noreen woont, de volgende in die van Linde. Met een fraai resultaat – € 81,17 – dat ze met gepaste trots kwamen aanbieden in de Boomstraat. Hulde!

Stille armoede

Voor nog zo’n hartverwarmende actie konden we in de eigen buurt terecht. Bij basisschool annex kindercampus De Vuurvogel aan de Eikstraat hadden ze een kerstsurprise voor Quiet Community in petto. De kinderen hadden al hun creativiteit en werklust aangesproken; de resultaten werden tijdens de kerstmarkt verkocht. Op vrijdag 23 december kon de opbrengst met veel tromgeroffel, muziek en gezelligheid worden overgedragen. De foto spreekt net zo’n duidelijke taal als directeur Brigitte IJpelaar: “Als school wil je graag dat alle kinderen de kans krijgen om volop mee te doen. Quiet vraagt aandacht voor de gevolgen van de stille armoede voor kinderen. Daar doen wij graag aan mee, want wij weten hoe het kan knellen.”

Slotakkoord

En dan een typisch voorbeeld van jong geleerd, oud gedaan. Op onze eigen Kerstmarkt waren de bestuursleden van Seniorenkoor De Koraal te gast. De aanleiding was bitterzoet. Voorzitter Dinie Flameling vertelt: “In februari 2016 hebben we besloten ons koor op te heffen. We hadden nog negentien leden, maar een aantal daarvan kon niet zingen.” Huh? “Niet méér zingen”, verduidelijkt Dinie lachend. “Als je ouder wordt breekt je stem nu eenmaal.” De ingrijpende beslissing doet nog steeds een beetje pijn, merken we, als er tal van anekdotes en hoogtepunten uit het 132-jarig(!) bestaan de revue passeren. Maar dan het zoete slotakkoord. Penningmeester Rob Barto heeft al vele jaren zijn zaakjes goed voor elkaar, en toen hij samen met secretaris Lianne de Vaan de balans opmaakte bleek er sprake te zijn van een substantieel batig saldo. “Op zoek naar een goed doel kwamen we al snel uit bij Quiet. Een Tilburgs initiatief, en het past ook bij wat wij voelen.”

Quiet-projectleider Esther Croes over de giften: “Geweldig, dat enthousiasme ráákt je. We zoeken voor elke donatie een bestemming die past bij de schenkers. Dus iets voor de Quiet-kids en bijvoorbeeld een empowerment-project met muziek. Dat zou mooi zijn.”

Foto boven: Spektakel bij De Vuurvogel bij de bekendmaking van de opbrengst van de kerstmarkt.

Foto linksonder: ‘Gewapend’ met een collectebus, een ontroerend briefje en een ontwapende lach kwamen Noreen (links) en Linde in actie tegen stille armoede.

Foto rechtsonder: De bestuursleden van Seniorenkoor De Koraal, hier te midden van een deel van het team van Quiet Community, verrasten ons met een fraai slotakkoord.

stadsnieuws_Quiet_20170104_foto1  DeKoraal