Den Bosch is ons thuis. Wij zijn gewend geraakt aan de mooie gebouwen en de vriendelijke, Bourgondische mensen. Des te leuker om de stad eens door een andere bril te bekijken. Daarom schreef onze stagiaire Mariam Manukjan een blog over onze bijzondere stad, bekeken door andere ogen.

 

De behulpzame stad Den Bosch door de jaren heen

Van Bossche bollen tot worstenbroodjes, deze stad is de thuisbasis van vele lekkernijen die je honger naar Brabantse delicatessen zal stillen. De hoofdstad van Brabant is meer dan trots op hun keuken en historische architectuur. Mijn tijd die ik hier heb doorgebracht, bestond voornamelijk uit staren naar hoge, oude kerken en schattige cafés. Er was echter meer dat mijn aandacht trok. Naarmate de tijd verstreek, realiseerde ik me dat er meer speelt in deze dorpachtige stad dan op het eerste gezicht lijkt. Een gemeenschap die nooit twijfelt om anderen in nood te helpen!

De geschiedenis van Den Bosch begon in 1185, toen Hendrik I van Brabant een stad in het noorden wilde stichten. Deze gevestigde stad is gebouwd op zandbanken waar het huidige marktplein ligt. Later kreeg deze gevestigde stad de naam “’s-Hertogenbosch“, afgeleid van: “het bos van de Hertog”. De stad ‘s-Hertogenbosch ontwikkelde zich snel door de opkomende handel en industrie. De hertogen hadden echter al snel geen geld meer vanwege hun uitbundige leven en de vele oorlogen die ze voerden. Dit leidde tot een volksopstand en later werden in sommige gemeenschappen armoedefondsen opgericht.

Janny is al jaren stadsgids in Den Bosch en organiseert sinds 2019 wandeltochten door de stad voor Quiet members. Zo hoopt ze Bosschenaren dingen te leren over hun eigen stad door gezellig te wandelen langs bekende en minder bekende locaties. Ik sprak haar over de geschiedenis van de stad en de connectie met armoede.

 

‘De geschiedenis herhaalt zich telkens weer’

 

In de loop van de jaren kwam er het “Geefhuis”, wat nu de huidige bibliotheek is. Overeenkomstig met een voedselbank, kregen mensen hier eten en andere spullen van de rijken in de stad. Het geloof speelde een grote rol in Den Bosch: hoe meer liefdadigheid je verrichtte voor de medemens, hoe hoger je in de hemel kwam. Het grote verschil tussen arm en rijk, waar overigens geen middenklasse in te vinden was, werd in stand gehouden met de reden om de machtsverspreiding klein te houden onder de rijken.

 

‘Hoe groot de welvaart ook is, je ziet mensen buiten de boot vallen om wat voor reden dan ook’

 

Natuurlijk heb ik de stadsgids ook gevraagd welke plekken je echt moet bezoeken:

“De kathedraal sowieso, die moet je gezien hebben. Ook moet je de stadsmuren gezien hebben om te begrijpen wat er in Den Bosch is gebeurd. Varen op de Binnendieze moet je eigenlijk ook doen hè?”

Janny wilt het volgende aan de members van Quiet meegeven:

“Vooral deelnemen aan wat je wordt aangeboden, het kan een opstapje zijn voor iets mooiers of spannends! Als je met mij mee gaat, dan heb je ook nog een stukje geschiedenis buiten een leuke ochtend of middag. Daar ga ik voor zorgen want dat vind ik belangrijk.”

Het is duidelijk dat Den Bosch een rijke geschiedenis heeft, maar wat speelt zich af in het heden? Quiet Den Bosch helpt mensen in stille armoede, maar hoe kun je dat voor je zien? De cultuur van ‘geven’ is sterk aanwezig, de hoofdstad van Brabant is ook echt een gezellige stad waar stadgenoten elkaar kennen en er voor elkaar zijn. Dit is te zien in de hoeveelheid (lokale) sponsoren die een steentje willen bijdragen aan het verzachten van de situatie voor Quiet members.

Door middel van donaties van deze sponsoren kunnen members genieten van een dagje weg, een knipbeurt bij de kapper of genieten van een échte Bossche bol met een bakje koffie. Dit zijn juist dingen die mensen met een wat minder breed budget snel missen.

Om de lancering van de nieuwe Quiet 500 te vieren heeft Quiet Den Bosch op 14 oktober een lokale wandelroute met stadsgids Janny georganiseerd. De wandeltocht vond in de ochtend plaats en schudde de Bosschenaren wakker voor stille armoede. Wethouder Van Olden en een aantal sponsoren hebben de nieuwe editie van de Quiet 500 ontvangen op deze dag. Samen met de stad doet Quiet er alles aan om mensen te helpen!

Of het nou de Bossche bollen, de culturele geschiedenis of de gezelligheid is dat je aantrekt in Den Bosch, deze stad blijft zich ontwikkelen op een dorpse wijze. Het is geen toeval dat een organisatie als Quiet goed past bij de Brabantse hoofdstad, gezien een lange geschiedenis waar armoede altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Houd vooral de sociale media in de gaten voor toekomstige activiteiten van Quiet!

Groetjes, Mariam Manukjan