Bijzonder geluksmoment van member Erik. “Eigenlijk zijn het 10+ geluksmomentjes. Ik deed namelijk met nog tien andere members via Quiet mee aan het project Ouderen en Digivaardigheden. We hebben in tien lessen mogen oefenen op de tablet en onze vaardigheden mogen ontwikkelen. En het mooie is dat degenen die het certificaat haalden hun tablet ook mochten houden.”
Een heel mooi project, vindt Erik. “Een tablet kost geld, en de aanschaf is niet voor iedereen weggelegd. Was bij mij ook een probleem. En ik heb vroeger wel een goede opleiding gehad, maar daarna ben ik tussen wal en schip terecht gekomen. Dan mis je al die moderne ontwikkelingen. En je mist sowieso de kennis om een tablet aan te schaffen die voor jou geschikt is.”

Warm bad
Over de begeleiding heeft Erik niets dan lof. “Je kreeg één-op-één hulp van student-coaches. Martijn, Karlijn, Diede en Anke waren heel sympathiek en geduldig, je werd echt persoonlijk in het zadel geholpen. Veel mensen ervaren toch een drempel, of ze hebben faalangst. Daar helpen ze je prima overheen. Het is voor mij niet alleen een materiële verrijking geweest, het immateriële is zeker zo waardevol. De sfeer, de contacten met de andere members, de betrokkenheid van de organisatie… het was een warm bad.”

Levenskwaliteit
Dat hij nu een eigen tablet heeft en ook nog weet hoe hij ‘m moet gebruiken, heeft Erik een boost gegeven. “Er ging een wereld voor me open. Ik heb er in de praktijk al veel plezier aan gehad, bijvoorbeeld bij het invullen en opsturen van allerlei formulieren. En nu kan ik ook snel allerlei bladmuziek vinden, en dat is hartstikke fijn, want muziek is mijn grote passie. De tijd en de energie die ik erin heb gestoken om het me eigen te maken heb ik in korte tijd al wel drie keer terugverdiend. Het voegt toe aan je levenskwaliteit. Veel ouderen dreigen in een isolement te raken doordat ze deze vaardigheden missen, het gaat ze veel te snel. Van mij krijgt het project dan ook een 10+. Het was een pilot, maar wat mij betreft mag het zeker een vervolg krijgen!”

Ouderen en Digivaardigheden is een project in opdracht van Tel mee met Taal, een programma van de ministeries van VWS, SZW en OC. Het is bedacht door CINOP en in Tilburg uitgewerkt in samenwerking met Quiet Community en ContourdeTwern. Een uitgebreid verslag van de cursus kun je hier lezen.