Veertig Quiet-members mogen gratis meedoen met de horecacursus van onze partner The Taste of Work. In tien weken tijd leer je horecavaardigheden die jou op weg kunnen helpen naar het vinden van een baan in de horeca. Deze cursus is al eerder aangeboden aan onze leden en Quiet-members Ibrahim en Hülya Bostanci zijn pas geslaagd. Zij vertellen jou graag hoe zij het hebben ervaren.

Hülya was om toen ze een flyer van Quiet zag met de oproep voor de horecacursus. Zij kookt graag en wilde al langer de catering in. Nadat ze met haar man Ibrahim op gesprek ging met Sjors van The Taste of Work, wilde ook Ibrahim meedoen. Ibrahim: “De kansen om in de horeca te gaan werken zijn na zo’n cursus groot en dat trekt mij. Daarnaast houd ik er ook wel van om lekker te koken.” De twee hebben het naar hun zin gehad bij de cursus en zijn dan ook na twaalf weken geslaagd; de cursus werd vanwege de lockdown met een paar weken verlengd. Hülya: “Wij hebben echt van alles gedaan met veel praktijkopdrachten. Iedere week kookten we weer wat anders, maar we hebben amuses gemaakt, voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Het leuke is dat je ook alles zelf mag opeten en Taste of Work zorgt zelf voor alle ingrediënten.”

Vraag ze naar wat ze het lekkerste vonden om te maken en de gerechten vliegen om je oren. Van Hasselback-aardappelen tot pastinaaksoep en van een witte chocolademousse tot truffelsausen; complete driegangenmenu’s worden er gemaakt bij Taste of Work. Ibrahim: “En dan leer je dus ook alles over snijtechnieken, kookgerei, hoe je een tafel hoort te dekken en de verschillende functies in de keuken.”

Meer leren dan over de horeca

Maar de cursus gaat verder dan alleen theorie en praktijk over horeca. Ook hulp bij solliciteren en een motivatiebrief opstellen is onderdeel van het traject. Combineer dat met een erkend certificaat en je kans om ergens in de horeca aan de slag te gaan is groot. Ibrahim: “Daar helpt Sjors bij en ik moet ook zeggen dat hij een gouden vent is. Hij heeft contacten met horecazaken en er komen ook werkgevers langs om te kijken of er leerlingen zijn die passen bij hun bedrijf. Ik heb al een baan en zou graag ergens in een keuken willen vrijwilligen. Ik zou het leuk vinden om bij 013-Resto te komen werken.” Hülya zal ook binnenkort beginnen bij Cirfood Catering die de catering doet voor diverse bedrijven en Tilburg University.

Ibrahim aan het werk tijdens de cursus

Volgens het tweetal is meedoen met de cursus niet alleen een aanrader omdat het je kansen op de arbeidsmarkt vergroot, maar ook omdat je je netwerk ermee vergroot. Hülya: “Wij kenden nog niemand van de groep, maar ik heb twee nieuwe Turkse vriendinnen eraan overgehouden en Ibrahim een nieuwe vriend.”

Maatwerk voor hulpvraag als het om werk gaat

The Taste of Work komt uit de koker van Tilburger Sjors Leemans die na jaren als chefkok in het buitenland terugkeerde naar Nederland. Bij het RIBW ging hij aan de slag als jobcoach en projectmanager over de dagbesteding horeca. Met zijn HRM-diploma op zak en zijn horecaervaring lukte het hem om zelf iets te bedenken waar hij heel zijn hart in kon storten. The Taste of Work is een praktijk geworden waar ze mensen begeleiden naar alle vormen van werk of een opleiding. Sjors: “We zetten de horeca in als middel om jezelf te ontwikkelen. Ook mensen zonder uiteindelijke horeca ambities kunnen bij ons terecht. We bieden verschillende trajecten en diensten aan om mensen op maat te ondersteunen bij hun hulpvraag omtrent werk. “

Sjors vervolgt: “We hebben sinds vorig jaar ook onze eigen Horecacursus ontwikkeld in combinatie met een jobcoachingtraject. Deze cursus is bedoeld om mensen om te scholen voor het vak en kennis te laten maken met de vele soorten bedrijven en verschillen binnen de branche.” Een idee wat Sjors de wereld uit wil helpen, is het idee dat horeca alleen maar stressvol nachtwerk is. “Het is een brede sector met werk onder andere bij zorginstellingen, de universiteit en bedrijfscatering. Vanuit The Taste kijken we altijd naar wat in jouw gezinssituatie het beste bij je past qua uren.”

Gericht solliciteren

Hülya met haar certificaat

De horeca is voor alle leeftijden. In het buitenland wordt het werk in de horeca gezien als een echt vak. Op terrasjes in Frankrijk of Italië wordt je vaak geholpen door oudere generaties die het stukje gastvrijheid echt begrijpen. Sjors: “Deze omschakeling hopen wij in Nederland de komende jaren ook te gaan maken. Er is een tekort aan personeel in de horeca en dit dwingt bedrijven goed te zijn voor het personeel. Het is een branche met veel kansen waar je jezelf gemakkelijk op kunt werken. De vorige lichting cursisten is net klaar met de cursus en de helft heeft via The Taste of Work al een baan gevonden. De andere helft is nog actief aan het solliciteren bij bedrijven die bij hen passen. Tijdens de cursus krijg je namelijk een goed beeld van het soort bedrijf dat bij jou past en je solliciteert dan ook gericht bij de juiste werkgevers.”

Sjors vindt het ook fantastisch dat Quiet-members meedoen aan zijn cursus. Die samenwerking ontstond nadat hij voorzitter Stefan Jansen sprak. “Die confronteerde mij met armoedecijfers waar ik flink van schrok. We zien dit ook terug in de cursus. Vanzelfsprekende dingen als het hebben van een laptop zijn op eens niet meer vanzelfsprekend; maar twee van de elf cursisten hadden er een, de anderen hebben er nog nooit een gehad, dus weten ook niet hoe je ermee moet werken. Ook hier hebben we ze bij geholpen en het was een van de vele bevestigingen dat er weldegelijk mensen in armoede leven. Het leuke aan de cursus is dat je tien weken met een enthousiaste groep leuke uitjes maakt naar mooie horecabedrijven, samen leert en samen ontdekt. Voor sommige breekt er echt een nieuw hoofdstuk aan en dit kan ook spannend zijn. De vorige groep heeft echt een band opgebouwd en ik leef met ze mee als ze gaan solliciteren.”

Zet jij ook de stap?

Ben jij nou na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden en wil je meedoen? Dat kan! De volgende groep start in maart 2022 en als je interesse hebt kun je rechtstreeks met Sjors mailen op sjors@thetasteofwork.nl en bekijk deze site voor meer informatie. We hopen van harte dat veel Quiet-members deze mooie kans aangrijpen.