Een dag leven als een prof. Hoe werkt dat? Hoe voelt dat? Enkele Quiet members mochten een dag meedraaien in het ritme van een topsporter. Inclusief presentaties, coaching, voedingsadviezen, Een hele dag werken aan verschillende thema’s zoals: keuzes maken, doelen stellen, jezelf herpakken en communiceren. Member Maan was erbij en zette haar ervaring over deze bijzondere dag op papier. Mooi om zo’n dag te beleven vanuit haar perspectief.

Tekst en foto’s: Maan, member Quiet Den Bosch

De dag begon vroeg. We werden vriendelijk en warm onthaald met koffie, thee of wat anders. Waarna we met luxe Kia’s naar het 4 sterren Van der Valk Hotel in Zaltbommel reden, voor een hele uitgebreide rondleiding door de gigantische mooie open keuken.

De chefkok van het hotel vertelde alles in geuren en kleuren. Zelfs de spoelkeuken werd niet vergeten, want zoals hij zelf zei; “Zonder de spoelkeuken draait de keuken niet”. Werkelijk waar ik had nog nooit zo’n grote mooie en schone keuken gezien. Iedereen keek dan ook zijn ogen uit. “Hier word je toch vrolijk van”, zei ik tegen de chefkok. Waarop hij antwoordde; “Jazeker, ik ook! Ik ben heel open en transparant. We denken altijd mee met de gasten want de gast is koning, maar ik ben altijd nog wel de keizer. Als een gast wilt zien waar het eten staat of waar het vandaan komt mag hij gewoon in de koeling komen kijken, want ik ben trots op wat ik hier doe”.

Na de keuken kregen wij een uitgebreide uitleg over het lopend buffet, de plek in het restaurant waar de gasten zelf hun ontbijt of lunch samenstellen. Ook daar sprak de chefkok over de producten en over gezonde keuzes maken. Ze serveren lokale, biologische streekproducten in kleine porties en dus wel degelijk gezonder zijn. Hij had daar zelfs een echte honingraat staan waarvan we zeker moesten proeven. “Als ik gewoon kon kiezen dan zou ik altijd die gezonde keuzes maken, maar gezond en biologisch eten is nu eenmaal veel duurder”, zei ik. Hij was het daar ook zeker mee eens en vertelde dat de overheid wel bezig is om daar verandering in te brengen. Gezondheid begint altijd met gezond eten.

Na ons heerlijke ontbijt vertrokken we per luxe Mercedes bus naar het Bossche stadhuis voor de loting. Het was daar al druk en de profspelers zaten op hun plek. Tessa van Quiet Den Bosch was er ook en wethouder Huib van Olden deed in het Engels zijn zegje en verwelkomde ook ons en de deelnemers van Weener XL die met ons mee waren.

De gebruikelijke loting voor de wedstrijden werd voor de verandering niet met saaie tennisballen gedaan maar, heel origineel, met een Bossche bol van Jan de Groot, waarna de wethouder liet zien hoe je deze moest eten.

Hij benoemde dat de stad ‘s-Hertogenbosch een speciale band heeft met Spanje door Jheronimus Bosch. Het allerleukste moment was wel dat de spelers elkaar een kadootje gaven. De Spanjaarden kregen ‘wooden shoes’ sloffen, stroopwafels en ik vermoed nog andere Hollandse lekkernijen.

Voor ons was het weer tijd om in de bus te stappen richting Maaspoort Sports en Events voor de masterclass van Vincent Kortbeek, oud Olympisch bobsleeër over discipline, regelmaat en doelen stellen.

Hij vertelde over hoe een mindset coach met profspelers omgaat, dat deze profsporters ook maar mensen zijn. Het blijkt dat er, ook in de topsport, nog best een taboe op heerst. Dat vind ik een doodzonde want het is menselijk om een coach te hebben. Ook hier is het duidelijk dat mensen die minder te besteden hebben, daardoor vaak hun talenten niet kunnen ontwikkelen.

 

Om te shinen in de spotlight moet je zweten in het donker

Wat ook besproken werd, is hoe je zelf in het leven staat; hoe ga jij om met fouten? Hier liet Vincent een filmpje zien vanuit zijn bobslee. Hoe hard dat gaat en hoe snel je de juiste beslissing moet nemen. Dat je niet stil moet staan bij je fouten, maar dat je jezelf snel weer herpakt zodat je weer correct door de volgende bocht kunt gaan.

De vraag die je jezelf kan stellen is op welke thema’s je zelf stappen kunt zetten, want je eigen motivatie is toch wel de belangrijkste drijfveer. Zoals we in het filmpje hoorde; ‘Om te shinen in de spotlight moet je zweten in het donker’.

Daarna was het tijd om van een heerlijke gezonde lunch verzorgt door CuHaBo te genieten.

Er was geen tijd meer voor het fysiofit parcours, ook door de vele long-covid trajecten die er op het moment lopen. Dat vond ik persoonlijk wel enorm jammer. Ik heb verteld dat ik jaren terug een volledige test heb gedaan, maar dat deze zo duur is dat wij als Quiet member of een ander die niet veel te besteden heeft deze niet kunnen voorschieten. Hopelijk komt daar eens verandering in want deze test wordt wel degelijk vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.

Nadat iedereen zijn lunch op had en zijn bloeddruk had laten meten was het tijd voor de communicatietraining van Florens van Sales Vanuit Je Hart. Hij vertelde over hoe je bijvoorbeeld over dilemma’s na kunt denken en deze dan kan oefenen zodat wanneer dat moment komt je voorbereid bent. Ter illustratie gebruikte hij het verhaal van de onverslaanbare rolstoeltennisster Esther Vermeer.

Zolang jij trouw aan jezelf blijft, eerlijk en kwetsbaar bent, komt de gunfactor ook aan jou kant staan. De belangrijkste regel ook hier is: vertrouwen geven is vertrouwen krijgen. Ook had hij het over de lange termijn resultaten, loyaliteit. Wees jezelf, authentiek dus. En geloof zelf in waar je voor staat. Zijn belangrijkste tip vandaag was dan ook; ‘Start vanuit nieuwsgierigheid en laat het kind in je los’.

Na deze masterclass naderde het einde van het supertoffe dagprogramma en werden we nog verrast met een kaartje om de wedstrijden bij te wonen.

Wat mij opviel aan deze dag was, dat ik deze dag als heel fijn en relaxed ervaarde omdat er zo goed voor ons gezorgd werd. Ik had nergens stress van, ik hoefde er alleen maar te zijn en dat vond ik enorm fijn.