Aandacht voor vragen voor de omvang en impact van het armoedeprobleem, dat is een van de kerntaken van Quiet. En dus ging onze ambassadeur Eric Rugebregt graag in op de uitnodiging om dat verhaal op 18 mei te vertellen aan gemotiveerde eerstejaars studenten van Helicon Opleidingen Tilburg. De organisatie was in handen van Mensenbieb, een project waarbij ‘levende boeken’ hun ervaringsverhalen delen in groepsgesprekken.

Eric heeft niet alleen zelf ervaring opgedaan met armoede, maar weet als voormalig gastheer van onze inloopochtenden natuurlijk als geen ander hoe en waar het kan knellen als elke maand te lang is. “De studenten hadden bewust voor dit onderwerp gekozen, en enkelen hadden zelf al ervaring met geldtekort. Ik vertelde onder andere hoe met name moeders er alles aan doen om bij chronische geldnood hun kinderen zoveel mogelijk te ontzien en daardoor bereid zijn om voor zichzelf een extra schraal leven te leiden. Dat kwam aan en het werd ook herkend. Een student zat duidelijk in de knel: zijn ouders waren gescheiden; vader had veel geld en zijn moeder niets. Dat vond hij oneerlijk en hij worstelde met zijn loyaliteit naar beide ouders.”

Voor het geval het na de fijne gesprekken nog niet duidelijk was hoe armoede werkelijk iederéén kan overkomen en mensen in hun mogelijkheden beperkt, kregen alle studenten de schurende versie van de Quiet 500 als studiemateriaal mee.

Op de groepsfoto zitten de levende boeken klaar om hun verhalen te delen. Ervaringsdeskundigen met een grote diversiteit aan bagage: van angststoornis tot automutilatie, van rolstoelafhankelijkheid tot de transformatie van vrouw naar man, van vluchtelingenbestaan tot chronische pijn, van verslaving tot faalangst. En armoede dus. Eric Rugebregt (foto onder) gaf de studenten graag stof tot nadenken.