Donderdagavond heeft JCI Rotterdam (Junior Chamber International) een benefietavond georganiseerd voor Quiet Rotterdam. “Get Together for Quiet Rotterdam”. De avond markeerde de lancering van Quiet Rotterdam en was het moment om vanuit het mooie hart van Rotterdam, aan de Coolsingel, lawaai te maken voor stille armoede. NH Atlanta Hotel stelde als sponsor van JCI en Quiet de mooiste zaal ter beschikking om ruim 120 belangstellenden uit het Rotterdamse ondernemersnetwerk van JCI te ontvangen.
Chris opende met zijn persoonlijke verhaal over zijn armoedesituatie. Het werd erg stil in de zaal toen hij vertelde dat zijn leven verliep van succesvol en welvarend tot diep in de schulden. Hoe de weg terug met vallen en opstaan gaat en aandacht en steun hem terug hebben gebracht tot waar hij nu is: als ervaringsdeskundige vrijwilliger werkzaam in schuldhulpverlening en ambassadeur van Quiet Rotterdam.
Goof van den Heuvel vertelde daarna waarom Quiet nodig is in Rotterdam. Omdat 100.000 huishoudens in Rotterdam onder de armoedegrens leven en 25% van de kinderen opgroeit in armoede. Het verzachten van die armoede en het ruimte bieden aan reactiveren koppelen we aan het ‘lawaai maken voor stille armoede’. De formule van Quiet met het digitale verdeelplatform met een trefzekere matching sprak velen aan. Rotterdammers houden van eerlijke verdeling, transparantie en doelgerichtheid.
Tot veler verrassing bezocht Michiel Graus, wethouder armoedebestrijding en schuldenaanpak, de avond en sprak uit dat in het voorjaar van 2019 er een ‘deltaplan schuldenaanpak’ van zijn hand verschijnt in de Rotterdamse gemeenteraad. Ook hij maakt zich zorgen over de cijfers en wil die de komende jaren stevig laten dalen. De avond bood hem input voor zijn deltaplan en heel goed dat hij getuige kon zijn van de lancering van Quiet Rotterdam en wat dit losmaakte.
Edgar Kannekens, bestuurder van SWK groep, sprak als ondernemer over zijn motivatie om Quiet Rotterdam te steunen. Zijn motivatie was om niet altijd te redeneren vanuit rendement, winst en uren, maar vanuit ‘intrinsiek dividend’: betrokkenheid bij maatschappelijke doelen waar medewerkers trots op zijn en zich voor in kunnen zetten. Hij riep aanwezigen op ook steun te geven aan Quiet Rotterdam en maakte de zaal warm voor het volgende programmaonderdeel: de veiling.
Een lange lijst veilingitems werd geveild, waarbij de opbrengst ten goede kwam voor Quiet Rotterdam. Artikelen zijn beschikbaar gesteld door de Rotterdamse ondernemers, veelal verbonden met JCI. Van een gesigneerd voetbalshirt van Sparta, kaartjes voor Feijenoord tot een bedrijfsfilm en een gratis hairstyling. De (echte) veilingmeester hamerde een kleine 4000 euro bij elkaar, een fantastisch resultaat.
De opbrengst in euro’s zal nog oplopen door entree, de verkoop van Quiet 500 en een set postcards die speciaal voor Quiet zijn ontworpen.
Er bleek veel belangstelling voor Quiet en waar Quiet voor staat. Belangrijk is dat in Rotterdam het besef groeit dat armoede er is, dat de omvang zorgwekkend is en dat we er wel degelijk wat aan kunnen doen. Dat besef is gegroeid in een prettige atmosfeer waar de ‘opbrengst’ op de langere termijn nog merkbaar zal zijn.
JCI, heel erg bedankt voor dit initiatief, de creativiteit en de voortreffelijke voorbereiding! De sfeer was top en de opbrengst boven verwachting, in velerlei opzichten. Keep in touch with Quiet Rotterdam!