In Stadsnieuws van woensdag 27 juni een artikel over een bijzonder Quiet-evenement, waaraan veel members hun steentje hebben bijgedragen. 

Op dinsdag 19 juni beleefde de Quiet-inloopochtend een primeur: de verzamelde members deden het Suikerfeest dunnetjes over. Naima, een van de drijvende krachten, vertelt: “Ik hoorde regelmatig opmerkingen over het vasten, die gewoon niet kloppen. Dus leek het me een prima idee om een keer goed uit te leggen wat de ramadan inhoudt. En dan is een Suikerfeestinloopochtend een mooie manier om dat te bereiken. Hier, neem nog een hapje.”

Haar collega Nadia gaf de vele aanwezigen dan ook een beknopte uitleg van het achterliggende gedachtegoed. “Bij het vasten draait het om in het reine komen met jezelf, vergiffenis, voelen hoe het is om echt niets te eten te hebben, en zelf iets doen voor een goed doel. Saamhórigheid.”

Uitdaging

Dat principe werd al in de voorfase goed opgepikt. Moslim of niet, vele handen maakten licht werk. En – inderdaad – talloze hapjes, die er al net zo goed ingingen als de achterliggende boodschap. Die participatie was broodnodig, door de keuze voor een opmerkelijk budget: nul euro. Naima: “Een uitdaging, ja, maar die zijn we bewust aangegaan. Dan moet je zelf dingen bedenken en zoveel mogelijk mensen erbij betrekken. Bij Quiet gaat het juist ook om meedoen. Als dat lukt, haal je daar zelf weer energie en zelfvertrouwen uit.” De aanloop was intensief en spannend. “Ik had de hele nacht niet geslapen en stond al om half acht voor de deur bij Quiet. Foutje, want het duurde drie kwartier voor er iemand met een sleutel kwam.”

De royale opkomst en de fijne sfeer zorgden ervoor dat de zenuwen snel tot rust kwamen. Zoals member Sonja het verwoordde: “Ik heb Turkse buren gehad, maar om het nu zelf eens mee te maken is toch net even anders. Geweldig, wat een sfeer. En de moeite die er is gedaan door al die members… top!”

Dansmoves

Ook in de muziek werd het multiculturele aspect weerspiegeld; traditionele Chaabi-muziek en West-Afrikaanse Naija-klanken werden afgewisseld met Dré Hazes en denken aan Brabant. Intussen kreeg het publiek een gevarieerd programma voorgeschoteld: van Irakese dans tot een mini-make-over of een henna-tattoo. Naast ruime mogelijkheden om het gewicht wat op te krikken, kregen de aanwezigen de kans om calorieën te verbranden. Dit dankzij supporter Cynthia Gabla, die er in no-time in slaagde om de voetjes van de vloer te krijgen. De geboren Ghanese leerde een groep members een aantal elementaire Afrikaanse dansmoves. Een kwartier met die ‘eenvoudige pasjes’ had niettemin het karakter van een stevige work-out. Klaterend applaus, dat na het afsluitende soepmoment nogmaals opsteeg voor allen die hadden bijgedragen. En dat allemaal voor nul euro.

Foto’s: Alessandra Mignardi

Quiet: verzachten en versterken

Quiet Community wil de armoede in Tilburg verzachten. De circa 1.100 members mogen eens per maand een gratis dienst, product of verwennerij accepteren. Het aanbod is, dankzij maar liefst 363 lokale sponsors die belangeloos bijdragen, zeer gevarieerd: van een knipbeurt tot een fietsreparatie, van een kinderfeestje tot kaartjes voor theater of voetbal.

Daarnaast steekt Quiet Tilburg veel energie in het zogeheten ‘empowerment’. Members krijgen de kans hun talenten te (her)ontdekken en hun waarde toe te voegen aan de community. Al doende winnen mensen aan energie en zelfvertrouwen, zodat een isolement kan worden voorkomen of doorbroken. De Quiet-formule is inmiddels – naar Tilburgs voorbeeld – in zeven gemeenten uitgerold.