Hoe vaak hoor je aan het eind van een vakantieverhaal niet: ‘O ja, en we zijn ook nog met de hele bubs een dagje naar de Efteling geweest.’ De vanzelfsprekendheid die daarin besloten ligt gaat voor Quiet-members niet op. Die hebben simpelweg geen honderden euro’s in voorraad om hun kinderen dit plezier te bezorgen.

Gelukkig hebben we de mannen van Ronde Tafel 28 nog. Al voor het vierde jaar op rij boden zij 100 Quiet-gasten een dagje Efteling aan. Of beter: een geheel verzorgde topdag met alles erop en eraan. Het begon al bij het vertrek, in alle vroegte vanaf het Koning Willem II Stadion. Daar stonden de twee bussen klaar, waaronder de échte Willem II-bus, om de uitverkorenen richting Kaatsheuvel te vervoeren.
Is iedereen er? Helaas, ondanks alle berichten en reminders misten we op de afgesproken tijd nog drie gezinnen. Nog maar eens bellen, bellen, bellen. Dat leverde in twee van de drie gevallen resultaat op. Eén gezin bleek om de hoek bij Stappegoor te staan, terwijl een ander gezin zich bij het Willem II-trainingscomplex stond te verkneukelen. Voor hen kwam het dankzij een ingelast ‘rondje Tilburg’ nog goed. Het derde afwezige gezin kon helaas niet meer bereikt worden.

Navraag

Wesley Nooijens van Quiet Community Tilburg: “We doen er vanuit Quiet alles aan om het percentage no shows zo laag mogelijk te houden. Ons belteam van member-vrijwilligers speelt daar een belangrijke rol in. Deze keer 4%, daar valt mee te leven, maar toch is het erg jammer van die vier plekken die nu leeg blijven.”
In zulke gevallen doet Quiet altijd navraag naar de reden van het wegblijven. Wesley: “Regelmatig krijgen we dan dingen te horen die direct of indirect te maken hebben met armoede, zoals een kapotte telefoon, een verlopen internetabonnement of dat iemand zijn eigen leven niet meer kan overzien. Dat is soms schrijnend, en daar hebben we uiteraard begrip voor, maar we wijzen mensen er wel nadrukkelijk op wat we van hen verwachten, óók als het tegenzit.”

Feeststemming

Voor de 96 Efteling-gangers zat het deze dag allerminst tegen. Al in de bus kreeg ieder een lunchpakketje. Eenmaal aangekomen was het tijd voor de groepsfoto, waarna iedereen het park in schoot om met het eigen gezin de Efteling te beleven. Ook het weer was in feeststemming: de hele week had het flink geregend, maar deze dag straalde de zon. Om half vijf was het verzamelen geblazen bij Station de Oost, om samen te genieten van een frietje met snack, terwijl er voor de kinderen een heus kids-pakket was. Daarna nog even gauw in een paar attracties, waarna de groep zich om zes uur weer bij de ingang verzamelde voor de terugreis. Tijdens die busreis kwamen termen als ‘geweldig’ en ‘fantastisch’ vaak langs.

Voorrecht

Ook Stefan Jansen van Ronde Tafel 28 kijkt tevreden terug: “Het is traditie dat we met een aantal mensen meegaan, wij zoeken nadrukkelijk verbinding, willen meer zijn dan alleen maar geldgever. Het is goed dat je op zo’n dag nog eens meekrijgt hoe bijzonder een bezoek aan de Efteling is. Sommige kinderen konden pas echt geloven dat ze naar de Efteling mochten toen de bus vertrok. Ontroerend, maar het geeft tegelijkertijd aan hoe armoede een stempel kan drukken. Wij vinden het een vóórrecht dat we samen zo’n superdag hebben mogen beleven.”

Ronde Tafel 28 maakt deel uit van de Nederlandsche Tafelronde, een netwerk van serviceclubs die maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke inzet hoog in het vaandel hebben staan.