In Stadsnieuws van 11 april een artikel over een bijzonder initiatief om mensen die in armoe & eenzaamheid sterven een waardig afscheid te geven. Bieden maar!

Tien jaar lang was het geruchtmakende kunstwerk Horror Vacui te bewonderen in het statige gebouw van de NWE Vorst. Nu zoeken de makers anderen die hun werk op waarde weten te schatten. Voor het goede doel.

In 2008 ontstond veel commotie rond het ‘docudrama in 14 staties’, een eigenzinnige interpretatie van de kruisweg van Jezus. Het kunstwerk van Nick J. Swarth en Jeroen de Leijer riep zowel bewondering als afschuw op. Diej’n ophef is inmiddels allang getransfereerd naar de Piushaven, maar ook Horror Vacui gaat nu verhuizen. Overleg tussen eigenaar gemeente Tilburg en beide makers heeft ertoe geleid dat de veertien delen op 16 april zullen worden geveild. Nick Swarth: “Het wordt niet zomaar een veiling. We hebben samen een bestemming gezocht die dicht bij de kunsten lag, maar ook een verband heeft met het lijden en sterven van Jezus. Toen kwamen we razendsnel uit op de Poule des Doods.”

Monument

Poule des Doods, dan zullen veel mensen denken aan de kunst om een EK-kwalificatiegroep met pakweg Duitsland, Spanje, Frankrijk en België te overleven. “Daar zou ik als gemeente geen geld op inzetten”, lacht Swarth. “De naam lenen we van een project in Amsterdam. Zo noemen ze daar een groep dichters die bij toerbeurt gratis een gedicht maken als een arm en eenzaam iemand op kosten van de gemeente wordt begraven. Zo krijgen die vaak anonieme begrafenissen juist nog iets waardigs. Zoiets willen we in Tilburg ook opzetten, maar wij mikken dan op een samenwerking tussen een dichter en een kunstenaar, net als bij Horror Vacui. Denk aan een video of een stripverhaal. Je zou zelfs kunnen denken aan een website, waar we alle bijdragen vastleggen, als een soort monument voor de mensen die arm en eenzaam doodgaan.”

Wel met een twist. Swarth: “Omdat er onder Tilburgse dichters en kunstenaars veel armoede is, willen we de mensen die optreden in onze Poule des Doods een bescheiden gage gaan geven. Dat gaat dan uit de pot die we nu hopen te vullen.”

Als in Tilburg het woord armoede valt, is Quiet niet ver. “Het leek ons een goed idee om de Stichting Quiet 500 de opbrengst toe te vertrouwen, ik zal dan de makers gaan mobiliseren en de kwaliteit bewaken. Voor Jeroen en mij past dit idee perfect bij allerlei aspecten van ons werk.”

Dominee Gremdaat

Maar eerst het geld. De veertien staties worden afzonderlijk geveild, op maandag 16 april in de NWE Vorst, onder de bezielende leiding van Paul Haenen, in zijn rol als dominee Gremdaat. Swarth: “Het zou helemaal mooi zijn als mensen die het kunnen missen een gebaar maken. Dan kunnen we met dat geld dit idee écht veel mensen een minder triest afscheid geven. En al doende de armoede een beetje verzachten én de cultuur steunen. Win-win-win, toch?”

Bij de foto boven: Beeldend kunstenaar Jeroen de Leijer en dichter Nick J. Swarth, hier voor Statie 1, lanceerden het idee om in Tilburg een Poule des Doods in het leven te roepen.

Hieronder: Deze vertrouwde avondlijke aanblik van De NWE Vorst is niet meer.  De 14 staties van Horror Vacui worden geveild. Rechts Statie 9.

  

Bied jij mee?

Heb jij de draagkracht om dit bijzondere initiatief te ondersteunen? Dan kun je alvast online bieden op een van de veertien staties op www.veilingmaastricht.nl. De fysieke veiling onder leiding van dominee Gremdaat is op maandag 16 april om 19.00 uur in de NWE Vorst aan de Willem II-straat 49. Ook toeschouwers zijn daarbij van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen op 14 en 15 april van 11.00 tot 16.00 uur al in de NWE Vorst terecht om de werken te bekijken.