Zoals eerder gemeld kan de gemeente Tilburg – net als Groningen, Wageningen, Deventer en Ten Boer – eindelijk een begin maken voor het zogeheten ‘vertrouwensexperiment’. Het komt erop neer dat deze gemeenten toestemming hebben gekregen om de regels voor een aantal bijstandsgerechtigden te versoepelen. Zij hoeven dan bijvoorbeeld niet verplicht te solliciteren of mogen maximaal 199 euro bijverdienen. Na twee jaar wordt dan bekeken of zo’n benadering – gebaseerd op vertrouwen, en niet op wantrouwen – deze bijstandsgerechtigden actiever maakt dan mensen voor wie de ‘oude’ strengere regels gelden. In Tilburg zullen 800 mensen in de bijstand voor deze proef in aanmerking komen. Deelname is op vrijwillige basis.
Binnenkort krijgen de Tilburgse bijstandsgerechtigden de informatie hierover thuisgestuurd en kunnen ze zich aanmelden om mee te doen aan de proef, waarvan Quiet-voorzitter Ralf Embrechts een van de initiatiefnemers is.
Heb je vragen over dit experiment, kijk dan eens hier. Ook het bekijken van dit filmpje kan je verder helpen. Een verslag van de lancering van het project in Tilburg kun je lezen op de site van Brabants Dagblad.