Weer een heel fijne toevoeging aan het aanbod voor onze members: de landelijk opererende Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes gaat voor elke Quiet Community in Nederland per maand vijf kinderfeestjes regelen. De stichting legt contact met exploitanten van kinderfeestlocaties en -activiteiten. Doel is om samen kinderen van ouders die het niet breed hebben een speciaal verjaardagsfeest te bezorgen; met hun eigen vriendjes, net als andere kinderen uit de klas. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van kind en ouders.

FOTO’S: BRENDA ROOS FOTOGRAFIE

Een van de drijvende krachten achter de stichting is Renée Kranenberg. Maatschappelijke betrokkenheid loopt als een rode draad door haar leven, zo vertelt ze. “Het is ons thuis inderdaad met de paplepel ingegoten, haha. We kregen via Europa Kinderhulp regelmatig in de zomervakantie minderbedeelde kinderen uit St. Denis te logeren. In de voorsteden van Parijs heerste toen al veel armoede. Als je dan hun verhalen hoort… dat opent je de ogen, doet je beseffen hoe het is om minder kansen te hebben. Dan is het vanzelfsprekend dat je bijvoorbeeld gaat collecteren voor goede doelen. Ik ben altijd blij geweest dat ik dat van huis uit heb meegekregen.”

Gebaar maken

Later in het leven zette Renée zich onder meer als vrijwilliger in voor gezinnen in armoede in Apeldoorn die hulp nodig hadden bij de sinterklaasviering. Ook runde ze Go-Kids Veluwe, een commercieel platform met informatie over voordelige uitjes en dagtripjes voor gezinnen met kinderen. ”Dan komt regelmatig de armoedeproblematiek om de hoek kijken. Wat mij opviel: als je dat aankaartte bij exploitanten van attracties en binnenspeeltuinen, dan merkte je dat ze best graag, of zelfs héél graag, een gebaar wilden maken naar mensen in armoede. Het is voor hen ook niet ingewikkeld. Ze hebben al een aantrekkelijke locatie. En de drive om kinderen een supermooie middag te bezorgen is er van nature. De extra investering voor hen blijft dan ook beperkt.”

Doneren

Renée ging – naast haar gewone werk voor Go-Kids Veluwe – aan de slag met het concept van Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes. “Het doel is dat in heel Nederland mensen die kinderfeestjes boeken ook een bijdrage doneren voor het feestje van een kind in armoede.” Renée plaatste een oproep op LinkedIn en kreeg een enthousiaste reactie van oud-studiegenote Mieke Deiters. Samen werkten zij het initiatief verder uit. Renée: “Het sloeg enorm aan, maar daardoor moest ik wel kiezen. In 2016 heb ik Go-Kids Veluwe verkocht.” Ze kan het zich momenteel permitteren om fulltime op vrijwillige basis bezig te zijn met Uitgestelde Kinderfeestjes. “Maar er is veel geld nodig om de stichting te runnen en alle aanvragen te kunnen invullen.”

Mieke Deiters en Renée Kranenberg (rechts) zijn de drijvende krachten achter Uitgestelde Kinderfeestjes.

Positieve energie

“Het geeft veel voldoening om mooie dingen tot stand te zien komen. Wij vragen geen tegenprestatie. Maar als mensen na een fijne feestervaring aangeven dat ze het jammer vinden dat ze niets terug kunnen doen, dan geven we ze graag een stapel flyers mee om te verspreiden. Of we vragen of ze ons op evenementen willen komen helpen, of anderen in de doelgroep op de mogelijkheden te wijzen. Je krijgt zúlke mooie reacties. Laatst zei een moeder tegen me dat het feestje van haar kind haar zoveel positieve energie had gegeven dat ze veel actiever met haar mogelijkheden aan de slag zou gaan. Nou, hoe mooi wil je het hebben?”