De Fontys Hogeschool voor de Kunsten is al jaren een trouwe sponsor van Quiet Tilburg. Studenten van deze opleiding hebben nu twee creatieve acties gelanceerd om onze members verlichting in donkere tijden te brengen. Afgelopen weekend reed de Kunstbus met studenten voor het eerst door Tilburg om een aantal Quiet-members bij hun eigen woonplek te verblijden met een mini-concert.

Om nooit te vergeten

Een van de gelukkigen was Laura, die op deze manier haar zoon Victor een muzikale traktatie kon geven. Op zondagmiddag was het zover: “Victor werd verrast met een voor-het-huisconcert met heel mooie muziek van onder andere Bach en Ravel. Hij vond het prachtig! Ik natuurlijk ook, net als de rest van de buurt, uiteraard op gepaste afstand. Ook mocht hij zelf een stukje doedelzakmuziek laten horen. Helemaal onvoorbereid, maar ook heel mooi. Als afsluiter kreeg ik ook nog een prachtige bos bloemen plus een vaas, omdat we de laatste van de dag waren. Hartstikke bedankt, het was een geweldige middag… om nooit te vergeten.”
Eerder die dag was Elize al in hoger sferen gebracht door het mini-concert dat Mick Stender ten beste gaf (zie foto): “Super. Ik voelde me bijna jarig. En fijn dat ik het kon delen met de buurt. Even opvrolijken. Mijn gemoed was de hele dag goed. Blij. Vrolijk. Dank je wel!”
Al even euforisch was Kimm: “Wat een onwijs leuke ervaring. Enorm lieve en leuke mensen! Prachtig gezongen door Tessa. Mijn zoontje vroeg zelfs of ze vaker langs wilde komen.”
Ook de betrokken studenten keken terug op een bijzondere dag. “We werden overladen met hartverwarmende reacties. Ontzettend mooi om te zien hoeveel muziek kan betekenen voor mensen.”

Kunstcadeaus in de maak

Het tweede project waar Quiet-members veel plezier aan gaan beleven is Van Verhalen naar Kunst. FHK-studenten van de studierichting Beeldend hebben uit de aanmeldingen 20 members geselecteerd, met wie zij in gesprek zijn gegaan. Het doel: hun levensverhalen ‘vertalen’ naar een kunstcadeau, dat zij in mei dan schenken aan de member. Zo’n persoonlijk kunstwerk kan bijvoorbeeld helpen bij een verwerkingsproces of het zelfvertrouwen een boost geven. Of misschien wordt het iets wat de member in kwestie graag wil schenken aan een ander.
De eerste kennismakingsronde leverde vorige week bijzondere ontmoetingen op: ‘ontroerend, soms overweldigend en tegelijkertijd ook heel puur en uit het leven gegrepen’, zo omschreven de studenten hun ervaringen. Ze zijn blij dat ze iets kunnen betekenen voor onze doelgroep, en voor onze members was het prettig om op deze manier hun verhaal te delen.

Bij de foto: Quiet-member Elize wordt toegezongen door FHK-student Mick Stender.