Onze community mag al sinds de start in 2015 rekenen op warme ondersteuning uit de culturele wereld. Met grote regelmaat mogen we onze members allerlei creatieve uitjes aanbieden. Theatervoorstellingen, concerten, danslessen, workshops… te veel om op te noemen. De Fontys Hogeschool voor de Kunsten is al jaren een van de trouwe sponsors van Quiet Tilburg. In 2021 doen ze nog een flinke schep bovenop.

De studenten van de FHK zagen afgelopen jaar de optredens, opdrachten en bijbaantjes aan hun neus voorbijgaan, maar ze gingen zeker niet bij de pakken neerzitten. Zij willen juist in deze tijden voor ontspanning en verbinding  zorgen en gaan nu samen met Quiet Tilburg een mooi project opzetten. Zoveel mogelijk studenten vanuit de vier disciplines – beeldend, dans, muziek en theater – worden bij dit project betrokken.

Persoonlijk kunstwerk

Zo starten ze in 2021 al met het eerste onderdeel: Van verhalen naar kunst. Hiervoor gaat steeds een student in gesprek met een member van Quiet. Het verhaal van de member wordt vervolgens vertaald naar een bijzonder kunstwerk dat – bijvoorbeeld – kan helpen bij een verwerkingsproces of het zelfvertrouwen kan versterken. Of misschien wordt het iets wat de member in kwestie graag wil schenken aan een ander.

Er zitten nog meer initiatieven in de planning. Zo gauw de coronasituatie het toelaat, wordt gestart met een Kunstbus, waarbij er verrassingsoptredens aan huis worden verzorgd. Ook zal er een educatieproject, Kunst voor Kids, worden georganiseerd, en een communicatieworkshop voor de vrijwilligers van Quiet.

Elkaar helpen

“Zowel de cultuursector als mensen in armoedesituaties worden in de coronatijd hard geraakt, maar als we op deze manier elkaar kunnen helpen dan levert dit voor beide partijen een positieve bijdrage op”, geeft projectleider Marieke Machado van Impresariaat Kunsten aan. “Armoede volledig bestrijden door middel van kunst gaat natuurlijk niet lukken, maar dit project laat zien dat ieder mens meetelt, zich gezien mag voelen en juist in deze lastige tijd kan genieten van een geluksmoment. Zoals een van de sponsors van Quiet zo mooi zei: als we elkaar vasthouden, dan valt niemand om.”

Veel energie

Het project is mogelijk door de opbrengsten van diverse veilingen tijdens Art Fairs die Fontys-studenten hebben georganiseerd. “Het opgehaalde geld wordt nu gebruikt om Quiet-members een hart onder de riem te steken, waarbij de student een maatschappelijk betrokken opdracht krijgt. Dit project stimuleert op een mooie manier de talentontwikkeling en geeft enorm veel energie”, aldus Marieke Machado.