Theaterfestival Boulevard? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje. Daarom doet het festival mee aan ‘Geef een Toegift’: een campagne waarbij bezoekers van festivals worden opgeroepen een kaartje te betalen voor mensen uit de omgeving die het niet zelf kunnen betalen. Boulevard zorgt er, in samenwerking met Quiet Den Bosch, voor dat deze Toegiften op een goede plek terecht komen.

HET UITGESTELDE KOPJE KOFFIE
De Verenigde Podiumkunstenfestivals lanceerde begin dit jaar de actie ‘Geef een Toegift’. Inmiddels doen hier 39 festivals door het hele land aan mee. En met succes!Maar wat is ‘Geef een Toegift’ nu precies? Vergelijk het met het principe van het uitgestelde kopje koffie: je koopt één cappuccino voor jezelf én je betaalt er meteen één voor iemand die daar geen geld voor heeft. Zo werkt ‘Geef een Toegift’ ook. Op het moment dat je een kaartje voor jezelf koopt, krijg je de vraag of je ook een kaartje aan een ander wil doneren.

Coralie den Adel van Theaterfestival Boulevard vertelt waarom deelname aan ‘Geef een Toegift’ belangrijk is: “Wij maken Boulevard zo toegankelijk mogelijk voor alle verschillende doelgroepen in de stad. Toch merken we dat er soms een hoge drempel is om naar onze voorstellingen te komen. Er zijn allerlei zorgen en twijfels bij mensen: val ik hier niet uit de toon, zien anderen aan mij dat ik weinig te besteden heb, moet ik persé een drankje kopen?”

ARMOEDE VERZACHTEN EN INCLUSIVITEIT
Festival Boulevard sloeg de handen ineen met Quiet Den Bosch. “Mensen in armoede leven vaak van dag tot dag”, vertelt Tessa van Berkel: “hoe knopen we de touwtjes vandaag weer aan elkaar? De eerste levensbehoeften, eten, onderdak en veiligheid, zijn dan prioriteit. Toch is het belangrijk om zo nu en dan eens uit die overlevingsstrijd te kunnen stappen. Armoede zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal terechtkomt die je steeds verder naar beneden trekt. Tessa: “Je wereld wordt steeds kleiner en je wordt minder creatief. Daardoor lukt het mensen die in zo’n uitzichtloze situatie zitten vaak niet om flexibel te zijn, bijvoorbeeld bij nieuwe tegenslagen. Cultuurdeelname kan daar een positieve draai aan geven. Daarom is deze samenwerking met Boulevard voor ons zo waardevol.”

MENSEN DOEN GRAAG IETS VOOR EEN ANDER, ZE WETEN SOMS ALLEEN NIET HOE
“Boulevard is er voor de hele stad, voor iedereen dus”, zegt Coralie. “Wij vinden dat kunst gaat over de wereld waarin we leven en dus willen we die hele wereld ook verwelkomen.” Coralie: “Viktorien (directeur Theaterfestival Boulevard, red.) was initiatiefnemer bij de ontwikkeling van ‘Geef een Toegift’. Het komt voort uit de optimistische gedachte dat heel veel mensen graag iets voor een ander willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Op deze manier reiken we hen de hand.” Boulevard heeft drie voorstellingen geselecteerd die members met een ‘Geef een Toegift’-kaart kunnen gaan zien: IK van Bonte Hond, Valavond van Het Houten Huis/De Noorderlingen en Starman van Sven Ratzke.

Theaterfestival Boulevard heeft nog meer te bieden voor mensen die weinig of geen geld te besteden hebben. Er is een groot gratis aanbod, dat in samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties gepresenteerd wordt. Voor al het gratis aanbod kun je op www.festivalboulevard.nl een zoekfilter aanzetten! Selecteer “gratis”, in het programma onder de knop “acties”.

Delen uit dit artikel zijn eerder verschenen op Mestmag.nl