Soms wordt de ongelijkheid in onze samenleving door omstandigheden nóg sterker zichtbaar. Dat merkte Helen Bouwhuis, coach en eigenaar van Terra Nova Coaching. Bijvoorbeeld toen scholen massaal online lesgaven in coronatijd. Hoewel veel scholen dat goed aanpakten, zijn er altijd leerlingen die hieronder lijden. Zit je financieel goed, dan schakel je bijles in voor je kind. Maar zonder die financiële middelen, valt je kind buiten de boot.

Ongelijke kansen
Helen: “Naast mijn werk als coach geef ik al langere tijd bijles in de Nederlandse en Engelse taal. Begin dit jaar kreeg ik meer aanvragen voor bijles dan voorheen door het online lesgeven. Leerlingen missen de interactie in de klas en sommigen raken achterop. De thuissituatie zegt dan veel over hoe je dat oplost. Zonder geld is er van bijles geen sprake. Die ongelijkheid in kansen maakte me wat boos.”

Helen zet haar boosheid om in een positieve actie en meldt zich bij Quiet Den Bosch met het aanbod om voor kinderen van members, of members zelf, gratis bijles te geven. Van basisschool tot middelbare school of studerend, dat maakt haar niet uit.

Helen: “Op het aanbod kwamen verschillende belangstellenden af. Uiteraard keken we of er een match was. De motivatie is belangrijk. Ik heb hele mooie lessen kunnen geven. Maatwerk. Een van de leerlingen was zo leergierig en wilde zo graag beter Nederlands leren, dat haar cijfers in een paar maanden tijd met 1,5 tot 2 punten stegen.”

TikTok en Netfllix
Helen is blij met de aandacht die ze aan hen kan geven: “Toen ik zelf een vertalersopleiding volgde, zag ik al hoe verschillend mensen leren. In mijn lessen verbind ik taal aan de belevingswereld van de leerling. Bij een meisje van de basisschool deed ik dat bijvoorbeeld met TikTok filmpjes, waarbij zij de Nederlandse taal oefent. Engels kun je sterk verbeteren door bij Netflix de Engelse ondertiteling aan te zetten. Het past bij de jongeren van deze tijd. Maar ook een andere uitleg van het Kofschip of taaltrucs om grammatica te begrijpen zet ik in, net als het uitleggen van hoe toetsen in elkaar zitten. Juist door de individuele aandacht kun je veel leren.”

Hoe dit schooljaar eruit gaat zien qua bijlessen, is nog niet bekend. Wel hoopt Helen dat er meer initiatieven komen. “Ik ben in de gelukkige omstandigheid om een dagdeel per week vrij te kunnen houden voor deze lessen. Maar alleen voor de talen. Misschien is er ook wel iemand die voor rekenen of wiskunde tijd vrij zou kunnen maken. Dat zou toch mooi zijn, in het kader van meer gelijke kansen.”

Tekst: Wilma van Rooijen, Tekstnuance.

Quiet Den Bosch wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten. Dat doet zij door haar members (mensen die leven in armoede) af en toe iets aan te bieden wat ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven, met behulp van sponsoren. Alle hulp daarbij is van harte welkom! Heb je zelf ideeën? Geef ze aan ons door via  denbosch@quiet.nl