Tekst: Katrien van Burken

Wat een energie! Bij het binnenlopen in het pand van de Boomstraat 131 is het meteen voelbaar; het bundelen van krachten geeft energie en straalt positiviteit uit. Het is gigantisch druk op de opening die plaatsvond op woensdagavond 1 juni.

Sinds kort zijn De Krachtcentrale 013, Broodje aap & Linke Soep, de Quiet Community en KANT neergestreken in de Boomstraat 131. Het is een kleurrijke plek waar ‘oude’ en ‘nieuwe’ Tilburgers en bedrijfsleven elkaar ontmoeten en verrijken. Het is een marktplaats voor ideeën, talenten, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk ondernemen.

Stuk voor stuk zijn de hier gevestigde ondernemingen trots op hun ‘stek’ in het pand. Het is niet zomaar een kantoor. Volgens Ralf Embrechts van Quiet Community is het ‘een plek van energie maar ook een plek waar je even neer kunt puffen en een goed gesprek kunt voeren’. Members van Quiet Community kunnen er binnenlopen voor vragen en hun krachten bundelen. Bedrijven kunnen hun aanbod voor de Quiet Community, de Marktplaats zonder geld, presenteren. Esther Croes, ook van Quiet Community, benoemt ook de ‘energie’ en het feit dat ‘alle partijen iets gemeen hebben’.

De ruimtes in het pand zijn mooi ingericht en uitnodigend. Je voelt je er gelijk op je gemak. Er is dan ook veel zorg besteed aan de inrichting en indeling. In de grote ruimte bevindt zich het kookeiland waar de vrijwilligers van Broodje aap & Linke Soep twee keer per week samen koken. Het doel van het samen koken is het bevorderen van interactie tussen vluchtelingen, leren Nederlands spreken, participeren en hun netwerk vergroten. Broodje aap & Linke Soep is ‘in te huren’ voor catering.

Op de eerste verdieping krijg ik een rondleiding door De Krachtcentrale 013. Hier worden mensen zonder werk begeleid in het zoeken naar een baan maar ook in het leren kennen van hun kracht en talent. De deelnemers worden door middel van trainingen klaargestoomd voor het geven van een ‘pitch’ en kunnen zichzelf zo presenteren op de arbeidsmarkt.

Het meest gehoorde woord van de avond is ‘netwerk’. Dit is zo’n belangrijke term als het gaat om integreren, reïntegreren, werk zoeken, je ‘losweken’ vanuit een armoedesituatie of het ‘naar buiten treden’ vanuit een sociaal isolement. Met mensen om je heen die vanuit een positieve insteek de wereld tegemoet zien kom je een heel eind. Samen. Het voelt als een warm bad, de Boomstraat 131. Ga erheen en ontdek!