De eerste circa vijftien matrassen werden van de week uitgedeeld aan members. Een sponsor die graag anoniem wenst te blijven, doneerde er maar liefst vijftig. ‘Delen vanuit het hart is het mooiste,’ vertelt hij.

‘Je kunt zelf niet kiezen waar je wieg staat. Meestal is het gewoon een kwestie van geluk. En ik had dat geluk. De wereld is soms heel eenzijdig en de plek en het gezin waarin je geboren wordt is een toevalstreffer.’

 

Langzaam druppelen members binnen. Een van hen is Tineke, een vrouw van middelbare leeftijd in een scoot- mobiel, met een sprekend gezicht. ‘Ik vind het geweldig. Mijn matras wordt hard minder. Ik word zelfs moe wakker. Weer wakker worden zonder pijn, fantastisch.’ Opgetogen en welterusten roepend laadt zij de opgerolde matras op haar scoot- mobiel en rijdt naar huis.

Geluk delen

‘Mijn geluk wil ik delen met anderen en ik geef dan liever iets tastbaars,’ aldus de anonieme sponsor. ‘Ik heb al een keer fietsen gedoneerd en nu bleek er behoefte aan matrassen. Met Marjan van Quiet sprak ik af dat zij op zoek zou gaan naar goede matrassen en dat ik ze dan zou financieren. Het gaat mij niet om de publiciteit of “kijk eens hoe goed ik ben,” nee. Ik deel van uit mijn hart en hoop daarmee de verdeling tussen rijk en arm wat eerlijker te maken.’

Members vertellen

Op de bank in het Quiet- pand zitten Suus en haar dochter Melissa. Ze kijken naar de grote berg matrassen. ‘Mijn dochter slaapt al tien jaar op een oude ziekenhuismatras. Na de zomer gaat zij naar de middelbare school. Met deze matras komt ze in ieder geval uitgeslapen op school.’

Een andere mevrouw vertelt dat haar matras zo slecht en oud is, dat ze altijd dezelfde kant oprolt als zij gaat liggen. Als zij de nieuwe matras in ontvangst neemt breekt een lach door op haar gezicht.

‘Mooi om te zien dat het zo goed terecht komt. Word ik blij van,’ meldt de sponsor en ook hij verlaat het pand met een glimlach op zijn gezicht.