Dumont van de Ven is fietsenmaker en winkelier. Wanneer hij tijd heeft voor een gesprek? “’s Nachts,” zegt hij droog. En eigenlijk dan nog niet, want hij werkt dag en nacht. Guill v.d. Ven is gevestigd in de Nieuwlandstraat, hartje centrum. De zaak is genoemd naar pa Van de Ven, Guillaume.

Achter in de zaak is de fietsenmakerij. Enkele jaren geleden had de zoon elf mensen in dienst. Vorig jaar zes. Nu nog twee: een vrouw die de klanten in de winkel ontvangt en echtgenote Jolanda die de administratie doet. Van de Ven repareert alles nu in zijn eentje. Soms voor nop, want hij doet mee aan de Quiet Community. Twee keer per maand verricht hij gratis een kleine reparatie voor mensen die het niet kunnen betalen

Van de Ven is 49, een bonkige kerel met een aangenaam, rond hoofd, een hip blauw brillenmontuur en een strakke, bijna militaire coup. Aan de hals bengelt een ketting met een katholiek kruisje. Een klant bracht hem in aanraking met de Quiet Community. Hij heeft er geen spijt van. “Er kwam een vrouw met een kindje voor een reparatie. Ze begon omstandig te vertellen hoe ze in het verkeerde vaarwater terecht was gekomen. Scheiding, baan weg. En die fiets had ze nodig om haar kind te vervoeren. Dus heb ik die fiets met plezier gerepareerd, een paar nieuwe spaken erin gezet. Die vrouw was zó blij, ze had tranen in haar ogen.”

Van de Ven krijgt vaak de smeekbede om een bijdrage voor dit of een kleine sponsoring voor dat. “Ik heb het eens een week bijgehouden. Er was een zaterdag dat ik negen verzoeken om sponsoring kreeg, over de hele week zeventien. Ik heb er geen budget voor, maar ik word wel overstelpt met verzoeken.” Voor de Quiet Community maakt hij graag een uitzondering.