Sommige sponsoracties maken ons éxtra blij. In december kwamen veel elementen van de Quiet-formule samen in een bijzonder initiatief, dat resulteerde in de foto hierboven.

Het begon bij Joep van de Sanden van Van de Sanden Schoonmaakdiensten: “Wij moeten eens in de zoveel tijd bij een studentenpand restafval afvoeren, en dan meteen iets doen aan de overlast van wildgeparkeerde fietsen. De studenten worden dan vooraf tijdig geïnformeerd over de opruimactie, zodat ze hun fiets alsnog in de stallingen kunnen plaatsen. Gebeurt dat niet dan nemen wij ze mee, en krijgen de studenten nog 30 dagen de tijd om hun fiets terug te claimen. Daarna leveren we ze in als oud ijzer.” Deze keer werden er maar liefst 30 fietsen niet geclaimd. Van de Sanden: “En heus niet allemaal wrakken. Zonde toch? Ik had gehoord dat Bart Heerkens van Heerkens van Bavel zich inzet voor Quiet, en dat leek ons een goede bestemming. Zo kun je met een klein gebaar mensen helpen, mooi toch?” 

Netwerk in beweging

Bart Heerkens: “Ons bedrijf maakt deel uit van het Lindeboom Genootschap, een netwerk van Tilburgse bedrijven die langer dan 100 jaar bestaan. Esther Croes van Quiet gaf ons een keer een presentatie over stille armoede. Daaruit zijn al mooie initiatieven voortgekomen, en dit leek me er ook één.” En dan is één en één snel drie, zo bleek.

Esther Croes: “Joep gaf aan dat maar een deel van de fietsen nog in redelijke staat was. En daar moest dan nog een fietsenmaker mee aan de slag. Nou kunnen wij bij Quiet bouwen op diverse fietsenmakers, dus ik ben meteen gaan bellen. Ik begon bij Spijkers Fietsen en daar reageerde Kristel Spijkers meteen enthousiast.”

Sterker nog, er ging een flinke schep bovenop. Esther Croes: “Om te beginnen hebben ze vijf fietsen rijklaar gemaakt, gratis en voor niks. De rest ging alsnog naar het oud ijzer, maar de opbrengst daarvan is door hen verdubbeld en omgezet in een twintigtal fietstassen en andere accessoires. Die mogen we, net als de fietsen, onder de geïnteresseerde members van Quiet verdelen.”

Verbinding

Die zijn er genoeg; voor veel mensen in een armoedesituatie is goed vervoer immers geen vanzelfsprekendheid. Terwijl dat wel een voorwaarde is om volwaardig te kunnen meedoen. Voor de toewijzing van een fiets is er bij Quiet een flinke wachtlijst, en voor de loting voor de fietstassen kwamen snel zo’n 150 aanmeldingen.

Esther Croes: “Zoals dit tot stand is gekomen, dat klopt helemaal met wat Quiet hoopt te bereiken. Sponsors die begrijpen hoe moeilijk het voor mensen kan zijn om dit soort kosten zelf op te brengen. En vervolgens hun netwerk aanspreken, hun tijd en energie inzetten en vooral hun hart laten spreken. Dat is nou precies die lokale verbinding die Quiet Community – het woord zegt het al – wil stimuleren. Daar mogen alle betrokkenen trots op zijn.” 

Bij de foto: Max van Spijkers Fietsen kwam de fietsen afleveren, tot groot plezier van Quiet-ambassadeur Eric Rugebregt. 

Quiet & de fietsspecialisten

Onze Community mag in Tilburg rekenen op brede steun van de fietsbranche. Zo heeft Berrie van Mier van De Fietssleutel in de loop der jaren al vele fietsen rijklaar gemaakt voor Quiet-members. En ook Guill van de Ven Fietsen, Huigevoort Fietsen, Rijwielhandel Ton van de Klundert en Smits 2 Wielerservice  geven met regelmaat een member een steuntje in de rug om mobiel toe worden of te blijven.