In deze nieuwe serie vertellen mensen over hun persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor Quiet Community Tilburg. Member-vrijwilliger Hans Liebregts (68, links op de foto) bijt het spits af. 

Hoe kwam je in contact met Quiet Community?
“Ruim twee jaar geleden ben ik een halfjaar aangewezen geweest op de Voedselbank. Daar zaten mensen van Quiet om je als member in te schrijven.”

De Voedselbank… hoe ging het fout dan?
“Ik heb heel lang bij een drukkerij gewerkt, maar daar werd het mij iets te rustig. Ik had geen zin in duimen draaien en toen ben ik in overleg met mijn baas gestopt. Dat was achteraf een jaar te vroeg, qua pensioen en zo. Ik had ingeschat dat ik als bedrijfs-EHBO’er nog de nodige betaalde opdrachten kon doen, maar dat viel in de praktijk tegen. Het liep zo fout, dat ik zelfs korte tijd van licht en gas ben afgesloten, ik had geen geld, alleen een pensioentje. Nu met de AOW, dat scheelt, al is het geen vetpot. Ik kon beginnen met aflossen, ik ben bijna van mijn schuld af.”

Wat betekent Quiet voor je?
“Ik maak regelmatig gebruik van de aanbiedingen, zo heb ik eens een vouwfiets gekregen en een trolley. Maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Ik vind het vooral fijn om op deze manier onder de mensen te komen. Dat ging eerder niet vanzelf voor mij, als alleenstaande. De inloopochtend voor members op dinsdag vind ik heel prettig, er is een gemoedelijke sfeer.”

Je bent ook gaan vrijwilligen bij Quiet?
“Ja, ik had zoiets van: ‘als jullie goed voor mij zijn, waarom ik dan niet voor jullie?’ Dus heb ik in 2018 intensief meegewerkt aan de sloop en verbouwing van het Quiet-pand aan de Hoflaan en nu help ik mee bij het tuinonderhoud en allerlei andere klusjes, zo’n drie à vier uur in de week, schat ik.”

Nog iets geleerd bij Quiet?
“Op een keer was er een kookworkshop, dat was erg leuk. Maar in het algemeen ben ik in zekere zin blij met die ervaring met armoede, want je gaat toch anders naar dingen kijken. Krijgt meer begrip voor mensen en waardeert meer wat je hebt.”

Vertel eens iets wat we nog niet weten…
“Vanuit mijn EHBO-achtergrond ben ik gespecialiseerd in het uitbeelden van noodsituaties: ontwerpen, ensceneren, grimeren, acteren… en o ja, ik heb weleens voor Sinterklaas en Kerstman, gespeeld bij Quiet.”

Aha, die snor en die… eh… baard zijn dus nep?
“Nee hoor, die zijn hartstikke echt.”