In november is Quiet Tilburg neergestreken aan de Hoflaan 23. Op zaterdag 9 maart kregen onze nieuwe buurtgenoten de kans om een kijkje te nemen. Storm liep het niet tijdens deze open ochtend, maar degenen die er waren kregen ‘waar voor hun geld’. Een impressie.

TEKST EN FOTO’S: MAAIKE WILLEMSEN

Om ruchtbaarheid te geven aan deze dag zijn er in de buurt maar liefst 2.966 flyers huis-aan-huis verspreid. Vrijwilligerscoördinator René Verhoeven: “Het was niet alleen een uitnodiging voor vandaag, maar ook een korte uitleg over wat Quiet doet en hoe je bijvoorbeeld member, vrijwilliger of sponsor kunt worden. Dus dat is sowieso nuttig.”
Vanaf tien uur druppelen de gasten binnen, er is een heuse rode loper uitgelegd. De vaste kern van vrijwilligers is aanwezig om de gasten van een kopje thee of koffie met een versnapering te voorzien. Bij binnenkomst worden de bezoekers eerst getrakteerd op een persoonlijke rondleiding door een van de vrijwilligers.

Tijd voor elkaar
Vrijwilligsters Werdi en Sindus vinden het eigenlijk helemaal geen probleem dat het minder druk is dan op een dinsdagse inloopochtend. “Nu kun je alles rustig uitleggen en met elkaar praten. Iedereen heeft echt de tijd voor elkaar, zo hoort het ook.” Over de verhuizing hebben zij een duidelijke mening. “Het is een enorme vooruitgang. Hier kunnen we de huiselijke sfeer creëren die wij willen, omdat dit een plek die we niet met andere huurders hoeven te delen. Voor de members is deze locatie bovendien veel makkelijker te bereiken en voor wie een auto heeft is het parkeren gratis.”

Ook de bezoekers van de open dag zijn het erover eens dat het een heel mooie locatie is. Asmae wilde eigenlijk al helpen tijdens de verhuizing van Quiet, maar doordat ze zelf tegelijkertijd ging verhuizen ontbrak haar de tijd – iets waar ze als alleenstaande moeder vaak mee kampt. “Ik hoorde dat het hier open dag was via de nieuwsbrief die ontvang ik als member. Ik ben hier dus voor de eerste keer en ik vind de sfeer geweldig. Ik doe momenteel vrijwilligerswerk op MFA het Kruispunt en dat doe met heel mijn hart, maar ik wil hier ook best eens helpen bij activiteiten hier.”
Buurtgenoot Mazen heeft eveneens een goede eerste indruk. “Ik woon zelf bij het Paletplein, vlakbij dus. De mensen hier zijn erg hartelijk. Contacten leggen is voor mij erg belangrijk. Vooral om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen, twee jaar geleden ben ik hier in dit land gekomen. In dit gebouw is het heerlijk rustig, dus ideaal om vandaag eens een praatje te komen maken.”

Boven: Hanny en Sjan voorzagen ook deze ochtend iedereen van koffie of thee met iets lekkers. Links: Bezoeker Mazen komt graag een praatje maken. Rechts: Eric Rugebregt vertelde over de achtergrond van armoede én Quiet.

Het verhaal achter armoede
Tijdens de ochtend worden doorlopend de campagnevideo’s van Quiet vertoond, waarin ook aandacht wordt besteed aan de Quiet Community’s in andere steden. Quiet-ambassadeur Eric Rugebregt verzorgt regelmatig presentaties door het hele land en vertelt de gasten meer over de achtergrond en groei van Quiet. Hoe het begon met de Quiet 500, de armoedeglossy-met-een-knipoog die het verhaal van mensen in armoede vertelt. Dat Quiet zich inzet voor mensen in armoedesituaties door heel Nederland. Hoe de Quiet Community’s in verschillende steden de lokale solidariteit stimuleren en organiseren. Over de speerpunten van Quiet: het verzachten van armoede, het versterken van mensen en het vertellen van het verhaal áchter armoede. Als het verhaal van Eric ten einde is voegt René Verhoeven zich bij hem en samen bedanken ze alle vrijwilligers die samen deze kennismaking mogelijk hebben gemaakt.