In De Bossche Omroep van zondag 10 september een interview met Tessa van Berkel (39), de gedreven projectleider van Quiet Community Den Bosch, die in de startblokken staat om de armoede in de Brabantse hoofdstad te verzachten.

Even terug in de tijd. In 2013 viel bij de 500 rijkste mensen in Nederland de Quiet 500 op de mat. Daarin werden nu eens niet deze miljonairs geportretteerd, maar juist mensen die in stille armoede leefden. Bij het glossy magazine zat een fijne brief: wie wil er meehelpen om de armoede in Nederland te verzachten? Twee gefortuneerden namen de handschoen op en zetten zich persoonlijk in voor een vernieuwend initiatief. Met hun steun werd in Tilburg een pilotproject gestart, de Quiet Community.  Klanten van de Voedselbank kunnen zich inschrijven als ‘member’ en krijgen dan eens in de zoveel tijd een gratis extraatje in een categorie naar keuze aangeboden. Het aanbod is, dankzij de spontane steun van ruim 300 bedrijven en gewone Tilburgers, alsmaar breder geworden: van een keertje uiteten tot kaartjes voor voetbal of theater, van een tweedehands fiets tot een wellnessbehandeling, van een cursus schrijfvaardigheid tot een speciaal kinderjurkje.

Tessa van Berkel: “Allemaal dingen die je gewoonweg niet kunt betalen als je bij de Voedselbank zit. Het is daar echt een succes. Maar die extraatjes, dat is maar één kant van het verhaal. Het mooie van de Quiet Community is dat members er het gevoel krijgen dat ze gezien worden, gewaardeerd worden als mens. In een sfeer van vertrouwen, zonder dwang, worden ze actief, halen ze het beste uit zichzelf en helpen ze ook elkáár verder. Heel veel activiteiten in Tilburg worden inmiddels dan ook gerund door de members zélf. Precies zoals het bedoeld is.”

Kinderen in armoede

Dat gaat nu in Den Bosch een vervolg krijgen. Ook in Groningen en Maastricht start een Quiet Community. Tessa nam als projectleider onlangs het stokje over van Geertje Cousin, een van de initiatiefnemers. “Geertje en ik zijn er trots op dat we dit in Den Bosch mogen doen. Uit eigen ervaring weet ik dat er hier veel mensen en stichtingen met een sociaal hart zijn, die oog hebben voor de moeilijke situatie waarin anderen verkeren. Dat heb ik in mijn eerdere werk bij het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds wel gemerkt. Er is veel verborgen armoede. Bij de Voedselbank staan 350 gezinnen ingeschreven, maar als je weet dat er naar schatting minstens 3.000 Bossche kinderen in armoede leven, dan begrijp je dat het probleem veel groter is.”

Anno 2017 kan armoede zomaar toeslaan, weet Tessa. “Het is echt niet zo dat het eigen schuld dikke bult is als je arm wordt. Denk aan een restschuld bij de verkoop van een huis na een echtscheiding, of als je plotseling je baan kwijtraakt. Geloof me, dan moet je geluk hebben om uit de financiële problemen te blijven. Het zou arrogant zijn om te zeggen dat mij zoiets nooit zou overkomen.”

Lekker druk

Anders dan in Tilburg mag Quiet Den Bosch rekenen op een subsidie van de gemeente. Daarnaast is er een substantiële bijdrage van een enthousiaste supporter. Tessa: “We gaan binnenkort een ruimte huren, zodat we snel een begin kunnen maken met inloopmomenten. Zodat members elkaar leren kennen en samen activiteiten kunnen bedenken en uitvoeren. In het handboek van Quiet staat dat we juist met een beperkt aantal professionals willen werken, de community wordt uiteindelijk vooral gedragen door members, vrijwilligers en supporters.”

Als enige betaalde parttimer is Tessa ‘lekker druk’. “Binnenkort gaan we bij de Voedselbank informatie geven aan potentiële members. En dan beginnen we geleidelijk met de inschrijving. Die moet natuurlijk hand-in-hand gaan met de werving van sponsors.”

Groot hart

De ondernemersverenigingen in Den Bosch kunnen dan ook hun borst nat maken. Hoe ver reikt hun maatschappelijke betrokkenheid? is de vraag die Tessa hun maar al te graag wil stellen. Ze heeft er haar eerste mini-rondje door de Bossche binnenstad al opzitten. “Ik heb in het verleden commerciële functies gehad, maar miste toch iets. Het zit in me dat ik wil bijdragen aan het welzijn van anderen. Dat hoop ik ook bij anderen los te maken. Commercieel of niet, ik vond het best moeilijk, hoor… zomaar ergens binnenstappen en dan vragen of ondernemers belangeloos iets aan de stille armoede willen doen.” Toch zijn de eerste reacties zeer positief. Tessa, lachend: “Ik weet zeker dat we qua groot hart in Den Bosch niet voor Tilburg hoeven onder te doen. Daar val je als ondernemer eerder op als je niet meedoet. Wij gaan ervoor om heel Den Bosch Quiet-proof te maken. Dat zou echt heel mooi zijn.”

Wil jij Quiet helpen?

Om de doelstellingen zoals armoedeverzachting en ‘empowerment’ te realiseren, wil Quiet Den Bosch zoveel mogelijk Bosschenaren mobiliseren. Wil jij hieraan bijdragen als vrijwilliger, supporter of sponsor? Neem dan contact op met Tessa van Berkel, tessa@quiet.nl, 06-14068842. Meer informatie over Quiet vind je op www.quiet.nl.