In Stadsnieuws van woensdag 21 maart een Quiet-artikel over een bijzondere actie van member Lotte, die te gast was bij een van onze trouwste sponsors. 

Bij Quiet Community mogen mensen in een armoedesituatie maandelijks een gratis aanbieding van een sponsorend bedrijf accepteren. Sowieso al win-win: wie goed doet, goed ontmoet, nietwaar? Member Lotte gaf er een extra twist aan.

Lotte (31) is een alleenstaande moeder van drie kinderen, van 9, 5 en 4. Met schulden. Hoe is het zo gekomen? “Da’s een lang verhaal. Het komt erop neer dat dat ik erop vertrouwde dat het gastouderbureau mijn aanvragen goed begeleidde. Maar toen dat failliet ging, bleek dat niet zo te zijn geweest. De fiscus kwam bij mij aankloppen, voor een fors bedrag.”

Lotte kwam in de schuldhulpverlening. “Ik heb daar veel aan gehad, er is een regeling getroffen, de afspraken zijn duidelijk. De afgelopen jaren is er best veel op me af gekomen, zeker ook na mijn relatiebreuk. Ik ben erg goed geholpen door een maatschappelijk werkster, en nu is het stabiel. Financieel red ik het nét met de kids. Dankzij de kinderbijslag!”

Voor de kinderen

Ze is pas sinds kort Quiet-member. “Van de zomer ben ik via het IMW (Instituut voor Maatschappelijk Werk, red.) geselecteerd om member te mogen worden bij Quiet.”
Het welkomstcadeau, met z’n zessen naar Safaripark Beekse Bergen, was meteen een schot in de roos. Ook bij de gratis aanbiedingen die ze nu eens per maand mag uitkiezen, gaat Lotte meestal voor haar kinderen: een sinterklaasmiddag, een kinderfeestje bij De Rooi Pannen, een kindercarnavalsmiddag waar ze ook nog drie Efteling-kaartjes won. “Daar ben ik heel dankbaar voor. De kinderen vragen heus wel eens waarom we niet op vakantie gaan, maar ze zijn heel makkelijk. Van de kinderboerderij worden ze ook vrolijk. Of we gaan kamperen hier in de woonkamer… gezellig!”

Geen onderscheid

Vorige week gunde Lotte zichzélf een extraatje: een knipbeurt bij Haarstudio Loots aan de Wilgenstraat, Quiet-sponsor van het eerste uur. “Van tevoren had ik zoiets van ‘misschien kan ik beter afbellen’. Ik bedoel: het is toch een drempel, om iets gratis te krijgen. Maar ik ben blij dat ik gegaan ben. De ontvangst was heel hartelijk, er werd geen onderscheid gemaakt tussen mij en de gewone klanten.”

En dat terwijl er bij Lotte toch heel wat meer af moest dan bij de gemiddelde klant. “35 centimeter, ja. Ik had mijn haar zo’n tweeënhalf jaar laten groeien.” Lotte had een speciale bestemming voor haar vlechten. Al twee keer eerder doneerde ze heur haar aan de Stichting Haarwensen. “Ik heb van dichtbij gezien wat kanker met mensen doet. Dat zet je aan het denken: hoe zou ik het vinden om kaal te moeten zijn? Lijkt me vreselijk. En dan is het een kleine moeite om iets te doen, toch? Wat bijzonder was: ook Sanne, die mij knipte, had al eens aan Haarwensen gedoneerd.”

Niet kieskeurig

Ook in haar persoonlijk leven wil Lotte iets te betekenen voor anderen. “Ik zou graag betaald werk doen, ik ben niet kieskeurig. Maar het liefste zou ik iets in de sociaal-culturele richting doen, ik heb indertijd door alle problemen helaas mijn opleiding moeten afbreken. Ik hoop nu vrijwilligerswerk te kunnen doen via ContourdeTwern, wil graag mezelf nuttig maken.”

Foto boven: Quiet-member Lotte doneert haar vlechten aan de Stichting Haarwensen.

Foto onderaan: Sanne, Lisa, Anne en Marleen van Haarstudio Loots geven zeer regelmatig een Quiet-member een gratis behandeling.

Nieuwe members

Wie klant is van de Voedselbank kan zich als member bij Quiet inschrijven. Daarnaast vraagt Quiet ook maatschappelijke partners zoals Feniks en IMW om door hen geselecteerde mensen voor te dragen voor het membership. Inmiddels mogen meer dan 1.000 Tilburgse huishoudens op een maandelijkse aanbieding rekenen.

Over Haarwensen

Stichting Haarwensen zorgt ervoor dat kinderen die door een ziekte of medische behandeling kaal worden, kosteloos een pruik van echt haar kunnen dragen.